Krostini su predjelo koje je rasprostranjeno širom Italije, a njihovo poreklo datira iz srednjeg veka. Tada su italijanski farmeri jeli svoje obroke servirali na kriškama hleba jer ih je bilo lakše poneti na teren nego na keramičke tanjire koje često nisu ni imali.
Iako je poreklo ovog jela veoma skromno, ono je sada poznato širom sveta. Krostini su idealne grickalice za žurke i okupljanja. U zavisnosti od sastojaka koje odaberete, mogu se lepo upariti i sa vinima i sa pivom.
Za njihovo rpravljenje potreban je minimalan napor, ali uz malo mašte mogu postati zvezde bilo koje zabave, uključujući i novogodišnju noć.
Ne postoje stroga pravila da sve možete staviti na ove tostirane komade hleba, iskoristiti sve što volite i poigrajte se ukusima i teksturama. Ovo su naša tri predloga za ovo ukusno predjelo.
Treba napomenuti da ljudi često mešaju bruskete i krostine a glavna razlika je u tome što se bruskete peku sa nadevom dok su krostini zaprečeni hlebčići na koje se naknadno dodaju prilozi.
Pizza krostini
Sastojci:
- 200ml paradajz pirea
- 150g mocarela sira
- 150g kobasice ili šunke po izboru
- 10 kriški hleba (baget)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica origana
- maslinovo ulje i bosiljak
Pomešajte paradajz pire sa origanom i solju. Poređajte hleb pleh obložen papirom za pečenje, a na svaku krišku stavite malo paradajz sosa. .
Pecite krostin pripremljen na ovaj način u zagrejanoj rerni na 200 °C. Pecite ih oko desetak minuta taman toliko da hleb bude hrskav.
Potom na vruće hlebčiće dodajte jednu krišku mocarele i nekoliko kolutića kobasice ili šunke.
Krostini sa džemom od luka i pančetom
Sastojci:
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 300 g crvenog luka, sitno naseckanog
- 1 grančica timijana
- 2 kašičica smeđeg šećera
- 2 čašičica aceto balsamico sirćeta
- 10 kriški hleba (poput bageta)
- 100 g pančete tanko isečene
Zagrejte maslinovo ulje i propržite luk i timijan. Kada je luk karamelizovan dodajte dve kašike šećera i sirće.
Kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dospipajte vodu da prekrije luk, smanjite temperaturu i kuvajte sve dok se luk ne pretvori u smesu nalik džemu. Na kraju dodajte so.
Pančetu pecite u tiganju da bude hrskava. Ispecite hlečiće a potom na njih stavite kašiku džema od luka i komadiće pančete.
Krostini sa pršutim i pečenim čeri paradajzom
Sastojci:
- 10 kriški hleba (poput bageta)
- maslinovo ulje
- 250 g čeri paradjza
- krupna morska sol, papar
- 200 g pršute
- sveži bosiljak
Poređajte hleb na pleh obložen pek papirom. Pospite ga maslinovim uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C. Pecite ga desetak minuta dok ne bude hrskav.
Operite čeri paradajz, poređajte ih u posudu za pečenje, sipajte malo maslinovog ulja i pospite solju i biberom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 °C oko desetak minuta.
Poređajte potom pečeni paradajz i parče pršute na hlebčiće. Dodajte listove bosiljka i malo maslinovog ulja, prenosi Volim-meso.hr