OVAKO SE PRAVE DOMAĆE KOCKICE ZA SUPU: Zdravije i ukusnije od kupovnih, a prave se brzo i lako

Kupovne kockice sadrže 50 odsto soli, dok se ovom receptu koristi samo deset odsto

Recepti
Autor:
OVAKO SE PRAVE DOMAĆE KOCKICE ZA SUPU: Zdravije i ukusnije od kupovnih, a prave se brzo i lako
Recept za domaće kocke za supu, Foto: Printscreen Youtube / Moja mala kuhinja

Kockice za supu su jedan od omiljenih sastojaka mnogih kuvara - osim što se koriste za brzinsku "supicu iz kesice", odlične su za mnoga druga jela u koje se inače stavlja bujon, ili umesto suvog začina koji stavljamo u gotovo svako jelo.

Zgodno ih je uvek imati u frižideru, a ako želite zdraviju varijantu bez aditiva i pojačivača ukusa, predstavljamo vam fenomenalan recept.

Sastojci: 4-5 šargarepi, komorač, koren celera, štapić i nekoliko listova celera, paškanat, koren peršuna, praziluk, keleraba, dve tikvice, dve ravne kašičice kurkume, peršun, maslinovo ulje, so.

Priprema: Povrće operite i osušite. Nemojte ništa izbacivati, ako želite da dobijete ukus kupovnih kockica. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte sitni seckanu šargarepu. Dinstajte je poklopljenu na laganoj vatri dok seckate praziluk. Seckajte jedno po jedno i dodajte u tiganj, dok se prethodno lagano dinsta, osim tikvica i peršuna. Sve zajedno dinstajte još 20 minuta. Dodajte sada i tikvice i dinstajte još 5 minuta, pa na kraju dodajte iseckan peršun. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji tako deset minuta.

Pripremite jednu vanglu i vagu. Veoma je važno da izmerite smesu, kako biste znali koliko soli da stavite. Kupovne kocke sadrže 50 odsto soli, a u ovom receptu koristimo 10 odsto. Ako želite slanije jelo i intenzivniji ukus, stavite u jelo više kockica. Znači, ako ste dobili 1500 grama, stavljate 150 grama soli. Dodajte sada i kurkumu, pa masu izmiksajte štapnim mikserom.

Izručite masu na papir za pečenje i formirajte pravougaonik. Poravnajte i stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Izvadite, zasecite malo nožem kao da ćete seći kockice, pa vratiteu zamrzivač do sutra. Tek sutradan isecite skroz kockice i stavite u kesice za zamrzivač, gde ćete ih i čuvati.

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs