5 SIROTINJSKIH JELA NA KOJIMA SU MNOGI ODRASLI: Dok su se OVAKO hranili, pucali su od ZDRAVLJA

Donosimo vam 5 starinskih jela koja su se nekad spremala, a koja se i danas mogu naći na trpezi.

Recepti
Autor:
5 SIROTINJSKIH JELA NA KOJIMA SU MNOGI ODRASLI: Dok su se OVAKO hranili, pucali su od ZDRAVLJA
Foto: Shutterstock

Da bogatu trpezu ne čine jela od skupih namirnica dokaz su ove tri vrste doručka koji su neizostavan deo naše tradicije i prenose se sa kolena na koleno.

Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.

1. Hleb, mast i aleva paprika

hleb i mast, Svinjska Mast
foto: Shutterstock

Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.

Sastojci: parče hleba, svinjska mast, mlevena crvena paprika, so.

Priprema: Iseći hleb na parčad, može se koristiti i prženi topli hleb. Namazati svako parče mašću, posoliti i posuti crvenu, melvenu, slatku papariku.

2. Popara

Popara
foto: Shutterstock

Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

3. Prženice

Doručak, Prženice
foto: Printscreen Youtube/ Bakina kuhinja

Umutiti 3-4 jajeta, posoliti, pobiberiti, pa u tu masu umakati (uvaljati) pripremljeni hleb. Pržiti na masti na jakoj vatri da porumene sa obe strane.

4. Kljukuša

Kljukuša
foto: Printscreen/youtube

Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.

5. Kačamak

Kačamak
foto: Profimedia

Sastojci: kukuruzno brašno, voda, so, kajmak i tvrdi sir

Priprema: Sipajte u veći sud vodu, malo soli i ulje, skuvajte i sačekajte da provri. Dodajte brašno, ali nemojte mešati, neka ostane na vrhu. U toj masi brašna napravite otvor i ostavite da vri oko 25 minuta minuta, uz neprekidno dodavanje vode. Kako se brašno bude ukuvavalo, nestajaće u skuvanoj masi. Kada se svo brašno ukuva, promešajte sve drvenom kašikom i kuvajte još 3, 4 minuta, ne duže.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs