Oduševiće vas

3 predloga za ručak bez kuvanja: Brzo, jednostavno i što je najvažnije - zdravo! (RECEPT)

Nutritivno bogati i ukusni recepti pravi su pogodak kada vam nije do kuvanja

Recepti 11.05.2018. - 15:29h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Tokom toplih dana nikome nije do kuvanja i do stajanja uz vreli šporet. Kako ne biste držali prisilnu dijetu ili živeli na sendvičima, predlažemo 3 nutritivno bogata i ukusna recepta za koje vam nije potreban šporet.

 

Tortilje od ćuretine, kukuruza i sušenog paradajza

 

Ovaj jednostavan recept savršen je u svakom trenutku, bilo da je reč o brzinskoj večeri, obroku za izlet ili vam se jednostavno ne kuva. Tortilje možete da poslužite i uz štapiće od šargarepe, isečenu papriku ili bilo kakvo drugo hrskavo povrće, uz neizostavan dresing po želji.

 

Za 4 osobe
Utrošeno vreme: 20 minuta

 

Sastojci:
1 šolja kukuruza
½ šolje isečenog svežeg paradajza
¼ šolje isečenog suvog paradajza
2 kašike ulja
1 kašika crvenog vinskog sirćeta ili jabukovog sirćeta
230 g tanko sečene ćuretine
4 integralne tortilje
2 šolje sitno isečene zelene salate

 

Postupak:

Promešajte kukuruz, paradajz, ulje i sirće u činiji srednje veličine.
Podelite ćuretinu na tortilje. Napunite ih podjednakim porcijama kukuruzne salate i salate.

Potom ih zarolajte i poslužite, a možete i da ih prepolovite nožem, po ukusu. Ukoliko je osušen paradajz previše suv, potopite ga u vrelu vodu 20 minuta pre upotrebe.

 

Zapečene knedle sa sirom: Ukusno novo jelo od bajatog hleba! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Salata od krastavaca i crnoga pasulja


Ovu jednostavnu salatu možete da poslužite za večeru, uz odrezak ili grilovanu piletinu, ili pak za ručak uz povrće. Crni pasulj možete da zamenite leblebijama ili običnim pasuljem, po ukusu.

 

Za 6 osoba
Utrošeno vreme: 20 minuta

 

Sastojci:
3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike limunovog soka
2 kašike svežeg iseckanog origana ili 1 kašika sušenog
sveže mleveni crni biber, prema ukusu
4 šoljice oguljenih krastavaca isečenih na kockice
1 konzerva (400 g) oceđenog crnoga pasulja
2/3 šoljice crvene paprike (babure) iseckane na kockice
½ šoljice izmrvljenog feta sira
¼ šoljice tanko sečenog crvenog luka
2 kašike naseckanih crnih maslina

kukuruz (po želji)

 

Postupak:
U velikoj činiji umutite ulje, limunov sok, origano i biber sve dok se sastojci ne sjedine. Dodajte krastavac, pasulj, papriku, fetu, luk i masline. Jelo možete da poslužite na sobnoj temperaturi, a možete da ga i rashladite pre posluživanja.

 

Najčešće greške kod kuvanja pasulja: 5 stvari koje upropaste svima omiljeno jelo!

foto: Shutterstock

Grčka salata sa sardinama
Sastojci koji čine grčku salatu, od maslina, krastavaca, paradajza ili pak feta sira, savršeno se slažu s ribom poput konzervisanih sardina ili još bolje – svežih sardela. Osvežite dan ovim pikantnim obrokom bogatog ukusa, protkanim svežim namirnicama. Salatu možete da poslužite uz hleb ili sveže pecivo i dodatno da se rashladite nekim osvežavajućim napitkom po želji.

 

Za 4 osobe
Utrošeno vreme: 20 minuta

 

Sastojci:
3 kašike limunovog soka
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 sitno naseckani čen belog luka
2 kašike sušenog origana
½ kašičice sveže mlevenog bibera
3 srednja paradajza, isečeni na velike komade
1 veliki krupno isečen krastavac
1 konzerva isceđenih leblebija
1/3 šolje izmrvljenog feta sira
¼ šolje tanko naseckanog crvenog luka
2 kašike iseckanih maslina (kalamata)
2 konzerve (115 g svaka) sardina s kostima, pakovanih u maslinovom ulju ili salamuri, oceđenih

 

Postupak:
U većoj posudi umutite limunov sok, ulje, beli luk, origano i biber i mešajte ih dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte potom paradajz, krastavac, lebelebije, fetu, luk i masline pa polako mešajte. Podelite salatu na 4 tanjira i ukrasite je na vrhu sardinama.

 

Zdrava i ukusna musaka od tikvica: Brzinsko jelo bez mesa! (RECEPT)

foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs