Po receptu Poznatog srpskog kuvara

Najsavršeniji praznični kolač: Niko vam neće izaći iz kuće bez recepta!

Osvežavajuća kombinacija kremastog fila i voćnog ukusa

Recepti
Autor:
Najsavršeniji praznični kolač: Niko vam neće izaći iz kuće bez recepta!
Foto: Promo

Stižu nam praznici - mnogima omiljeni period u godini, koji obožavamo zbog raskošnih jelki, praznične rasvete, toplih napitaka, dugih filmova i ukusnih kolača.

Ništa lepše od toplog, slatkog testa sa kremastim filom u hladnim večerima! Još ako se svemu doda i osvežavajući voćni ukus, dobijamo najsavršeniji praznični kolač, dostojan svake svečane trpeze.

Prelažemo vam tako ukusan kolač sa krušakama, koji je osmislio lično Zdravko Gavrilović, jedan od najpoznatijih srpskih kuvara, sa 22 godine iskustva u pripremanju najlepših poslastica.

Pravi se brzo i lako, od svima poznatih i dostupnih sastojaka, a ukusom će vas toliko opčiniti da ćete poželeti da ga redovno pravite tokom cele godine.

Sastojci za testo: 500 g brašna, 300 g Dijamant margarina s ukusom vanile, 200 g šećera, 2 jajeta.

Sastojci za fil: 8 krušaka srednje veličine, 1 dl vode, 50 g šećera, 15 g gustina, 250 g Dijamant margarina s ukusom vanile, 3 g cimeta, 500 ml slatke pavlake, 4 žumanceta, 2 jajeta, 100 g meda, 70 g badema iseckanih na listiće.

foto: Promo

Priprema testa: Sve sastojke izmešajte mikserom i zamesite testo. Ostavite testo u frižideru da se stegne. Razvucite testo oklagijom, preko postavite papir za pečenje i naspite na papir pirinač. Pecite u kalupu na 175 stepeni sa papirom za pečenje i pirinčem, i još 10 minuta na 175 stepeni bez papira i pirinča.

Priprema fila: Očistite kruške od kore i semenki. Šest krušaka isecite na kocke i dodajte im vodu i šećer, pa kuvajte dok ne omekšaju. Napravite pire, dodajte gustin i pospite preko pečene kore. Preostale dve kruške isecite na listiće i pržite na margarinu dok ne dobiju zlatnu boju. Poređajte ih preko pirea.

Pavlaku, med, žumananca i jaja izmešajte i prelijte preko krušaka. Pecite na 160 stepeni oko 30 minuta. Pečeni kolač pospite iseckanim bademima.

Savet: Testo ostavite da prenoći u frižideru. Takođe, pre pečenja, kada ga razvijete, obavezno ga vratite u frižider. Probajte i uživajte!

Detaljnu pripremu možete da pogledate u videu ispod, a još recepata za savršene poslastice pročitajte OVDE!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs