Slatki zalogaji

Torta od sira i pomorandže

Egzotična varijanta popularnog čizkejka
Recepti
21:16h Autor:
Torta od sira i pomorandže
Foto: Thinkstock
  • 60 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • Za podlogu:
  • 20 kekseva
  • kašika hladno ceđenog ulja od suncokreta
  • Za fil:
  • 400 g krem-sira
  • 80 g šećera
  • 4 kašike gustina
  • jaje
  • 2 belanceta
  • čašica punomasnog jogurta ili pavlake
  • rendana kora pomorandže
  • 2 kašike soka od pomorandže
  • Za ukrašavanje:
  • 2 kašike marmelade od pomorandže

Priprema

1. Rernu zagrejte na 160 stepeni. Dno kalupa za tortu (precnika 24 cm) obložite papirom za pečenje, a kalup spolja čvrsto obložite alufolijom.

2. Keks izmrvite, dobro promešajte sa uljem i čvrsto utisnite na dno kalupa.

3. Mladi sir umutite da postane kremast, pa dodajte krem-sir, šećer i gustin. Kratko promešajte i dodajte jaje, belanca, jogurt, sok i koru pomorandže. Promešajte da se svi sastojci dobro povežu, ali ne predugo.

4. Smesu sipajte na podlogu od keksa, pa kalup stavite na okrugli pleh i nalijte toliko vrele vode da bude u nivou smese.

5. Stavite u rernu i pecite 50-60 minuta: torta treba da bude pečena uz ivicu, a u sredini da ostane poput pihtija. Isključite rernu. Uz ivicu kalupa prođite tankim nožem da torta ne bi prianjala i popucala u sredini prilikom hlađenja.

6. Ostavite je jedan sat u rerni sa odškrinutim vratima. Zatim je izvadite i stavite u frižider na 2 sata. Neposredno pre posluživanja na tihoj vatri zagrejte marmeladu i sok od pomorandže da se marmelada istopi. Premažite tortu i ukrasite po želji.

Kolači za kojima je svet poludeo: Neodoljiva munkejk poslastica! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs