Zdravo i ukusno

5 stvari o pistaćima koje niste znali i 5 recepata koje morate da probate! (FOTO)

Da li ste znali da pistaći imaju manje kalorija od bilo kog drugog orašastog ploda, da smanjuju nivo stresa i da se bore protiv raka. Probajte ove egzotične načine da trpezu začinite njima
Recepti 14.11.2014. - 15:04h Autor: Stil
Foto: Shutterstok

Pistaći spadaju u red onih zdravih namirnica koje možete da grickate bez griže savesti, ali i da ih na vrlo znaimljive i ukusne načine uvrstite u svoj jelovnik.

 

Ovi orašasti plodovi imaju dosta zdravstveni blagodeti po organizam. Pomažu srcu, sprečavaju dijabetes, odlični su za nervni sistem i stvaraju jak imunološki sistem. Bogati su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E.

 

OVDE saznajte sve o novoj metodi detoksikacije prema doktoru Saračolu.

 

U nastavku sledi pet činjenica o pistaćima koje možda niste znali, a potom i pet nesvakidašnjih predloga za ukusan obrok sa pistaćima.

 

1. Sjedinjene američke države su trenutno vodeći lider u proizvodnji pistaća i u proteklih šest godina njihova količina izvoza je udvostručena, i to sa 45 miliona kilograma na 122.

 

2.  Pistaći imaju manje kalorija nego bilo koji drugi orašasti plod, i zato se sa samo 3 do 4 kalorije po zrnu nazivaju još "mršavi orah". Studije su pokazale da ako jedete pistaće u ljusci, veća je verovatnoća da ćete ih pojesti manje, jer sami otpatci će vas vizuelno opomenuti kada je dosta.

 

OVDE saznajte koja hrana obnavlja organe - jedite je što više, organizam će vam biti zahvalan.

 

3. U odnosu na druge orašaste plodove, pistaći sadrže više kalijuma, koji može da smanji nivo kortizola (hormona stresa).

 

4. Konzumiranjem pistaća, dokazano se smanjuje nivo holesterola i umanjuje rizik od pojave raka. Oni su odličan izvor fitosterola, biljnih jedinjenja za koja je utvrđeno da smanjuju nivo LDL ili lošeg holesterola. Bogati su i antioksidansima koji se bore protiv raka (uključujući beta-karoten i lutein, koji daju pistaćima zelenkastu boju).

 

5. Crveni pistaći ne postoje u prirodi! Uvoznici boje pistaće u crveno, a ponekad i u zeleno, da bi prikrili mrlje koje nastaju prilikom tradicionalnih metoda žetve.

 

1. Pileće belo meso sa pistaćima

 

Ukoliko volite kombinaciju piletine i pistaća, ovo je pravo jelo za vas. Najpre očistite pistaće. Umutite jedno celo jaje, dodajte soli i bibera i izblendirajte sa pilećim belim mesom. Rukama napravite vekne od pileće smese i u nju ubacite cele pistaće. Pospite je prezlom i ostatkom umućenog jajeta, i ubacite u rernu. Kada bude gotovo, poslužite uz bilo koju salatu.

 

Ukoliko želite da se ugojite, OVDE otkrijte kako da na zdrav način nabacite koji kilogram.

 

2. Pesto od pistaća, idealan za špagete

 

Ovaj neverovatno ukusan pesto može poslužiti kao egzotičan namaz za bruskete, sendviče ili slane rolate ali je idealan za špagete nezaboravnog ukusa. Za njegovo pravljenje vam je potrebno pola šolje svežeg bosiljka, pola šolje peršuna, šolja očišćenih i proprženih pistaća, 2 čena belog luka, četvrtina šolje maslinovog ulja (ukoliko nađete ulje od pistaća još bolje), kašičica limunove kore izrendane ili ukoliko nađete limetu bolje ide zbog zelene boje, četvrtina šolje rendanog parmezana.

 

Sve sastojke zajedno stavite u blender i pasirajte dok ne dobijete smesu nalik pireu. Počnite sa četvrtinom šolje ulja i postepeno dodajte po potrebi.

 

Što ih više jedete, više mršavite - OVDE saznajte koje su to namirnice sa negativnim kalorijskim bilansom.

 

3. Supa od mandarine sa pistaćima, neobična zdrava, čarobnog ukusa

 

Ova, na prvi pogled veoma neobična supa, je veoma zdrava, brza i jednostavna za spremanje a ovo doba godine je pravo za nju. Pijace su već pune mandarina a vitamn c kojima obiliuju je više nego dobrodošao u sezoni kojom se grip sprema da zagospodari.

 

Da li ste znali da mandarine sprečavaju gojaznost i štite od dijabetesa. Više o tome pogledajte OVDE.

 

U posudu sipajte litar vode (za 4 tanjira) i držite na vatri do tačke ključanja. Oljuštite šest mandarina i koru isecite na tanke sliščice. Tako isečenu koru, ubacite u vodu i ostavite da provri, potom smanjite vatru.

 

Kašikom izvadite kore, dodajte dve supene kašike šećera i nekoliko kašika bilo kog voćnog soka. Ostavite da provri i potom skinite sa vatre. Mesnati deo mandarine razdvojte na komadiće, dodajte u ohlađenu vodu, pospite pistaćima i uživajte u neobično ukusnoj supi.

 

4. Energetski doručak za početak dana

 

 

Za pripremu ovog doručka potrebno vam je svega nekoliko minuta a organizam će vam biti zahvalan tokom čitavog dana. Dve šake suvog voća i nezaobilazni pistaći, u kombinaciji sa jogurtom ili žitaricama u mleku obezbediće vam dovoljno energije potrebne za zadatke koji su početkom dana pred vama. Ukoliko se odlučite za varijantu u kojoj umesto jogurta ii mleka podluga bude sutlijaš, možete dodati i malo cimeta i uz to popiti i čašu ceđenog soka od pomorandže.

 

Koje su sve blagodeti grčkog jogurta, od mršavljenja do regulisanja pritiska, pogledajte OVDE.

 

5. Baklava sa pistaćima

 

Potrebno vam je 400 - 500 g tankih kora za baklavu. Za pripremu fila: 4 jaja, 7 ravnih kašika šećera, 7 kašika griza, 125 g margarina, 1 dl mleka, 200 g mlevenih pistaća, a za sirup: tri puta po pola šolje šećera, 4 šolje vode, sok od 1 limuna.

 

Najpre umutite jaja sa šećerom, potom dodajte griz, margarin i mleko, pa nastavite sa mućenjem. Na kraju umešajte mlevene pistaće. Nauljite pleh i stavite prvu koru. Premažite je uljem i preko nje stavite drugu koru. I nju premažite uljem, pa stavite tanki sloj fila. Nastavite sa slaganjem dok se ne utroši materijal. Na kraju premažite uljem. Oštrim nožem isecite baklavu na kocke ili trouglove (po želji). Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Nakon toga, skuvajte sirup od šećera i soka od jednog limuna. Vrućim sirupom prelijte baklavu.

 

OVDE saznajte kako se pravi napitak koji smanjuje obim struka za 1 cm - potrebna su tri sastojka.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...