Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava i spada u nepokretne praznike, tj. uvek se prazuje 8. novembra. Ove godine, pošto pada u utorak, za Mitrovdan se sprema mrsna trpeza.
Naš predlog za jelovnik je sledeći:
Predjelo:
Ruska salata - kraljica svih slavskih trpeza
Potrebno je:
- 3 kom krompira
- 3 kom šargarepe
- 3 kom kuvanih jaja
- 300 gr graška
- 6-7 kom krastavčića
- 300 gr šunke ili
- 1 kom pileći file
- so
- 300 gr majoneza
- 200 gr pavalake
Priprema: Povrće skuvati u slanoj vodi, pa ga potom iseckati na sitno. Piletinu skuvati posebno i isto je sitno iseckati, kao i kuvana jaja. Začiniti pa dodati pavlaku i majonez. Izmešati i poslužiti.
Slane kuglice - BOMBICE od spanaća i sira
Sastojci:
- 200 g gorgonzole,
- 50 g sremskog sira,
- 2 čena belog luka,
- 200 g spanaća,
- kašika kisele pavlake,
- so,
- biber,
- parmezan,
- prezle.
Priprema: Spanać kratko prokuvajte u kipućoj vodi i dobro ga ocedite. I sremski sir ocedite od vode, pa ga pomešajte s naseckanim spanaćem. Dodajte gorgonzolu sečenu na sitne kockice, sitno seckan beli luk, pavlaku i začine. Na kraju umešajte toliko prezli da smesa bude kompaktna kako biste lakše oblikovali bombice. Sve dobro promešajte.
Ostavite u frižideru najmanje dva sata ili stavite u zamrzivač na sat vremena. Od smese vlažnim rukama pravite bombice i uvaljajte ih u rendan parmezan.
Sastojci:
- 2 decilitra vode
- 2 decilitra kiselog mleka
- 1 jaje
- 30 grama kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičice soli
- 800 grama brašna
- Potrebno za fil:
- 400 grama spanaća
- 500 grama sira
- 3 jaja
- 1 jaje za premazivanje i susam za posipanje
- 150 grama margarina ili puter za premazivanje testa.
Priprema: Umesite testo od vode, kiselog mleka, jajeta, kvasca i brašna. Ostavite da nadođe a onda ga filujte sa filom od spanaća, sira i jaja. Pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.
Glavno jelo - svadbarski kupus
Umesto sarme mnogi spremaju tradicionalni svadbarski kupus, i nikako ne greše! Neka i vama kuća zamiriše na sreću uz ovaj fenomenalni recept!
Sastojci: 2 kg kiselog kupusa; 1/2 kg svinjskog mesa od plećke; 1/2 kg junećeg mesa od buta; 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara; 1/2 kg suve, mesnate, slanine; 1 veća glavica crnog luka; 4 veća češnja belog luka; 1 puna kašika masti; 1 kašika mlevene suve paprike; biber u zrnu; lovorov list; voda.
Priprema: Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca posudu u kojoj se kuva kupus, dobro, povezati alu folijom.
U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati papriku. Promešati. Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka. Red kupusa - red proprženog luka sa paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti sa većim listom kupusa.
Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata. Ovaj specijalitet poslužiti sa projom.
Napomena: Ova mera je dovoljna za 8 ljudi.
Sastojci:
- 4 kg jagnjetine (najbolje od plećke)
- 1,5 kg krompira
- 3 kašike soli
- 1 kašika bibera
- 4 čena belog luka
- 1 kašika ruzmarina
- 3 lista lovora
- 2 l mleka
- 100 ml malsinovog ulja
Priprema: Maslinovo ulje, iseckani beli luk, peršun, ruzmarin, biber i lovor izmešajte. Jagnjetinu dobro operite, pa prosušite komad ili komade kuhinjskim ubrusom. Usolite meso, pa ga polijte marinadom od maslinovog ulja i dobro utrljajte. Ostavite tako da stoji dva sata. U veliku šerpu stavite meso i prelijte mlekom da ogrezne, stavite na vatru i kada mleko provri, smanjite temperaturu i poklopljeno meso kuvajte oko sat vremena, vodeći računa da ne pokipi.
Posle tog vremena meso izvadite iz mleka, dublji pleh dobro podmažite mašću i poređajte oguljeni krompir isečen na polovine, pa jagnjetinu stavite odozgo i sve prelijte polovinom mleka u kome se meso kuvalo. Pecite jagnjetinu oko dva sata na 180 stepeni.
DESERT - Čokoladna torta sa dve kore i filom
Sastojci:
- 2 jajeta
- 150 g šećera
- 100 ml ulja
- 200 ml mleka
- 250 g brašna
- 60 g kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica limunovog soka + pola kašičice sode bikarbone
Fil:
- 250 g kondenzovanog mleka
- 170 g putera
- 100 g crne čokolade
- 60 g slatke pavlake
Priprema: Jaja umutite sa šećerom penasto. Dodajte mleko i ulje pa mutite još malo. Brašno pomešajte sa prakom za pecivo i kakaom pa dodajte prethodnoj smesi. Mešajte žicom da ne ostanu grudvice. Pomešajte sodu i limunov sok pa dodajte u smesu. Izlijte u kalup i pecite pola sata na 180 stepeni. Kada bude gotova presecite je na pola po širini i sklonite ivice koje štrče da dobijete 2 jednaka kvadrata. Za fil umutite kondenzovano mleko sa omekšalim puterom. Premažite jednu koru, pa prekrijte drugom i od ostatka fila premažite ivice kore. Čokoladu otopite sa pavlakom pa prelijte tortu. Ohladite 1 sat.
Slavski kolač kao najvažniji deo slave
Potrebno je:
- 20 grama kvasca
- 2 kašike vode
- 500 grama belog brašna tip 500
- 2 kašičice soli
- 1 supena kašika šećera
- 2 kašike ulja
- 250 ml vode
Detalje kako se pravi slavski kolač korak po korak pogledajte OVDE.