7 "BRZIH" JELA ZA 7 DANA U NEDELJI: Jelovnik za sve one koji nemaju mnogo vremena za pripremu ručka

Većina nas nema mnogo vremena za pripremu jela, pa stoga pribegava nekim "usputnim" rešenjima. Ali sasvim je moguće i izvodljivo da se hrana pripremi za 15 minuta, a evo i kako

Recepti
12:42h Autor:
7 "BRZIH" JELA ZA 7 DANA U NEDELJI: Jelovnik za sve one koji nemaju mnogo vremena za pripremu ručka
Foto: Profimedia

Svake nedelje donosimo vam novih 7 predloga za ručak koje možete da iskoristite narednih 7 dana.

Ove nedelje su to jela koja se spremaju brzo - od 15 do 30 minuta najviše:

PONEDELJAK - Testenina u paradajz sosu

Potrebno:

  • Pakovanje testenine po izboru,
  • glavica crnog luka,
  • čen belog luka,
  • 1 šargarepa,
  • 500 ml paradajz sosa,
  • 200 pečurki (ili slaninice),
  • so, biber, origano i
  • 100 kačkavalja.

Priprema: Na malo ulja prodinstajte beli i crni luk i izrendanu šargarepu. Kada šargarepa omekša a luk poprimi zlatnu nijansu dodajte pečurke ili slaninicu. A nakon par minuta i paradajz sos. Pustite sve da krčka oko desetak minuta. Dodajte začine a zatim prelijte preko testenine koju ste za ovo isto vreme kuvali na drugoj ringli.

Špagete, Pasta
foto: Profimedia

UTORAK - Krem čorba od tikvica

Potrebno:

  • 1 tikvica,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 1 čen belog luka,
  • 2 krompira,
  • malo vode,
  • 500 ml mleka,
  • so, biber,
  • veza sveže mirođije (može i osušena mirođija).

Priprema: Na malo ulja izdinstajte crni i beli luk, zatim dodajte oljuštenu tikvicu isečenu na kocke kao i krompir. Zatim sipajte malo vode (da ogrezne) i pustite da se povrće skuva. Zatim sve sameljite štapnim mikserom pa dodajte mleko i pustite da čorbica provri. Kada počne da vri isključite ringlu pa dodajte so, biber i svežu mirođiju.

Pri posluživanju u tanjir možete da dodate i jednu kašiku kisele pavlake.

krem čorba od tikvica
foto: Shutterstock

SREDA - Riba sa dalmatinskom garniturom

Potrebno:

  • 2 skuše
  • 5 krompira
  • 1 veza blitve
  • so i biber
  • malo ulja
  • pola limuna

Priprema: Skušu oprati, usoliti i iseći uzduž do glave. Na vrelom ulju pržiti je 10 minuta s jedne i 10 minuta s druge strane. Za to vreme skuvati krompir, dodati mu blitvu, a kad se sve skuva, procediti i začiniti. Servirati uz limun.

Skuša
foto: Shutterstock

ČETVRTAK - Domaćinski ručak

Potrebno:

  • 500 g pilećeg filea,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 2 čena belog luka,
  • 2 zelene paprike,
  • 2 paradajza,
  • so, biber, peršun.

Priprema: Crni i beli luk prodinstajte na ulju zatim dodajte piletinu. Nakon desetak minuta dodajte na kocke isečenu papriku i paradajz, kao i začine. Nako 15 minuta vaše jelo je gotovo.

Ovaj domaći bućkuriš odlično "ide" uz integralni hleb.

pileće belo meso, pileći file
foto: Shutterstock

PETAK - Obrok salata

Potrebno je:

  • Konzerva tunjevine,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 100 grama pasulja iz konzerve,
  • 50 grama kukuruza šećerca,
  • sok od 1 limuna,
  • 3 kisela krastavca,
  • 2 rotkvice,
  • kockice hleba,
  • so i biber.

Priprema: U činiju izmešajte tunjevinu, iseckan luk, pasulj iz konzerve kao i kukuruz. Krastavčiće, rotkvicu i hleb dodajte, začinite pa dodajte i sok od jednog limuna. Sve lepo izmešajte i uživajte u izuzetno zdravom i kaloričnom obroku.

salata
foto: Shutterstock

SUBOTA - TORTILJA SA JAJIMA

Sastojci:

  • Tortilja
  • Nekoliko listova zelene salate
  • Pavlaka
  • 2-3 kuvana jaja

Priprema: Izlupajte 2 ili 3 jaja, zavisno od količine obroka koju želite da pojedete. Smesu sipajte na prethodno zagrejani tiganj. Sačekajte da se omlet zaprži i preko njega stavite tortilju, dok je gornja strana i dalje neispečena, kako bi se tortilja zalepila.

Okrenite onda stranu sa tortiljom na dno tiganja, sačekajte manje od minuta i izvadite smesu na tanjir.

Premažite stranu tortilje na kojoj je omlet sa pavlakom. Na kraju na omlet postavite i nekoliko listova zelene salate.

tortilja
foto: Profimedia

NEDELJA - Sočivo sa slaninicom

Potrebno:

  • 500 grama sočiva
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 grama suve slaninice
  • Začini

Priprema: Slaninicu sitno iseckajte pa je stavite u dublju šerpu. Dodajte joj i crni i beli luk pa dinstajte kratko. Dodajte i oprano sočivo, a potom i začine. Nalijte vodom i ostavite da se kuva 20 minuta. Nakon toga sklonite sa ringle i poslužite.

sočivo, Varivo
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs