5 najgorih jela na svetu: Onaj ko je u stanju da uzme zalogaj, nije sa ove planete

Predstavljamo vam listu od pet najgorih jela na svetu.

Recepti
5 najgorih jela na svetu: Onaj ko je u stanju da uzme zalogaj, nije sa ove planete
Foto: Shutterstock

Putnički i gastronomski sajt "Tejstatlas" sproveo je analizu najboljih i najlošijih jela među svojim korisnicima. Od 600 hiljade recenzija, odabrali su 100 najlošije ocenjenih jela, a ovo su pet jela sa najnižim ocenama.

1. Blodpalt

Blodpalt
foto: Ville Siliämaa/Wikipedia

Najgore jelo na svetu, prema "Tejstatlas" korisnicima, je bodpalt, koji ima ocenu 1,6. To je jelo iz severne Evrope, iz Laponije.

Ove finsko-švedske knedle se prave od raženog ili ječmenog brašna i pomešane sa životinjskom krvlju – nekada je dodavana krv irvasa, a danas je najčešća svinjska krv, piše "Punkufer".

Ponekad se blodpalt puni dinstanim pečurkama i slaninom i kuva u mesnom temeljcu. Najčešće se služi kao prilog uz džem od brusnice.

2. Sendvič sa sardinama

Sendvič sa sardinama
foto: Shutterstock

Na drugom mestu liste najgorih jela našao se španski sendvič "bocadillo de sardinas", koji ima ocenu 1,9 od 5.

Reč je o sendviču koji se najčešće pravi od duguljastog hleba, "bara de pan", i punjen sardinama. Možete koristiti sardine u ulju, salamuri ili paradajz sosu.

U sendvič se mogu dodati i kuvana jaja, avokado, masline, majonez, senf, jogurt, pečurke i drugi slični sastojci.

3. Calskrove

Calskrove
foto: Shutterstock

Nakon španskog sendviča sledi švedsko jelo "calskrove". To je kalcone punjen hamburgerom i prženim krompirom – izum restorana Tre Kroner u Šelefteu za ljude koji ne mogu da odluče da li da naruče picu ili hamburger nakon noći u kojoj su previše pili.

4. Angulas a la cazuela

Angulas a la cazuela
foto: Shutterstock

"Angulas a la cazuela" je tradicionalno jelo iz Baskije, a uključuje redak sastojak – mlade jegulje koje se dinstaju u maslinovom ulju sa belim lukom, čilijem i solju u posebnom jelu zvanom kazuela.

5. Želatinaste jegulje

Jellied eels
foto: Shutterstock

Jegulje su zvezde petog najgoreg jela prema korisnicima "Tejst Atlasa". Tačnije, svojevrsna verzija čorbe od jegulje koja dolazi iz Engleske i sprema se od 18. veka.

Ovo jelo je nekada bilo izuzetno jeftino – jegulje su se hvatale u Temzi, sekle na manje komade, kuvale u loncu sa začinima, a onda hladile i služile. Danas se prave sa želatinom i začinjavaju belim biberom i sirćetom.

Da li ste čuli za slatko od slanine?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs