Hrskavi štapići od krompira sa belim lukom i parmezanom savšreno idu uz razna jela, a i sama po sebi si svojevrsni specijalitet. Svi ljubiteli ovog povrća biće oduševljeni receptom!
Sastojci:
- 4–5 velikih belih krompira,
- 1/3 šolje masti (po izboru)
- 750 ml ulja za prženje
- parmezan
- beli luk u granulama
Priprema:
Zagrejte rernu na 130°C.
Oljuštite krompir i izrendajte ga na kolutove. Potom u krompir dodajte mast ili ulje i so, i dobro promešajte.

Obložite kalup za hleb papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite krompir u kalup. Prekrijte još jednim listom papira za pečenje, pritisnite ga tako da papir prione uz krompir, i pecite u rerni 2 sata i 30 minuta.
Ostavite krompir da se hladi 20 minuta. Potrebno je da ga pritisnete nečim teškim dok se hladi i steže u frižideru. Na primer, možete koristiti pravougaonu činiju napunjenu vodom. Ostavite krompir u frižideru najmanje 6–8 sati ili preko noći.
Dobijenu "čvrstu ploču" od krompira isecite na štapiće širine 2–3 cm.

U šerpi zagrejte ulje do visokih temperatura, oko 180°C. Krompiriće treba pržiti brzo, jer što su duže u ulju, to je veća šansa da će se raspasti. Pažljivo stavite krompiriće u vrelo ulje i pržite ih 3–5 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
Izvadite krompiriće iz ulja, dobro ih procedite i nežno pospite mešavinom soli sa belim lukom. Prebacite ih na tanjir za serviranje, narendajte svež parmezan preko i uživajte!