Štapići od krompira sa susamom savršena su večera, užina ili prilog u vreme posta: Spolja hrskavi, a unutra mekani

Hrskavi štapići od krompira sa susamom ukusniji su i od pomfrita

Recepti
Štapići od krompira sa susamom savršena su večera, užina ili prilog u vreme posta: Spolja hrskavi, a unutra mekani
Foto: Printscreen Youtube

Spolja hrskavi kao pomfrit, a iznutra mekani kao pire krompir, prženi krompir štapići sa susamom će oduševiti sve savršenstvom ukusa. Izuzetno se brzo spremaju, a mogu se jesti i u danima posta. Mogu se služiti kao prilog uz neko jelo, kao užina ili jednostavno kao zasebno jelo uz sos po želji.

Sastojci:

  • 5 krompira
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 4 kašike kukuruznog skroba (gustin, čvrstin)
  • 100g susama
  • 1 kašika čili pahuljica (može i bez njega)

Priprema:

Krompir oprati, oljuštiti i iseckati na manje delove. Staviti u blago posoljenu vodu i kuvati. Skuvan krompir ocediti, pa izgnječiti da se dobije smesa kao za pire. Dodati so, biber i skrob. Promešati i malo umesiti rukama kao testo, da se svi sastojci lepo sjedine.

Od dobijene smese, praviti dugačke štapiće - krokete (oblik valjka) i svaki uvaljati u susam sa svih strana. U tiganj sipati ulje da pokrije barem polovinu krompir štapića, radi lakšeg prženja. Krokete pržiti da dobiju zlatnu boju. Izvaditi i staviti na kuhinjski ubrus da se malo ocede. Služiti kao prilog ili kao samostalno jelo sa dodatkom sosa po želji (paradajz sos, mirođija sos i sl.)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs