Spolja hrskavi kao pomfrit, a iznutra mekani kao pire krompir, prženi krompir štapići sa susamom će oduševiti sve savršenstvom ukusa. Izuzetno se brzo spremaju, a mogu se jesti i u danima posta. Mogu se služiti kao prilog uz neko jelo, kao užina ili jednostavno kao zasebno jelo uz sos po želji.
Sastojci:
- 5 krompira
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 4 kašike kukuruznog skroba (gustin, čvrstin)
- 100g susama
- 1 kašika čili pahuljica (može i bez njega)
Priprema:
Krompir oprati, oljuštiti i iseckati na manje delove. Staviti u blago posoljenu vodu i kuvati. Skuvan krompir ocediti, pa izgnječiti da se dobije smesa kao za pire. Dodati so, biber i skrob. Promešati i malo umesiti rukama kao testo, da se svi sastojci lepo sjedine.
Od dobijene smese, praviti dugačke štapiće - krokete (oblik valjka) i svaki uvaljati u susam sa svih strana. U tiganj sipati ulje da pokrije barem polovinu krompir štapića, radi lakšeg prženja. Krokete pržiti da dobiju zlatnu boju. Izvaditi i staviti na kuhinjski ubrus da se malo ocede. Služiti kao prilog ili kao samostalno jelo sa dodatkom sosa po želji (paradajz sos, mirođija sos i sl.)
Bonus video: