3 jela od bundeve: Jačaju imunitet, poboljšavaju probavu i podižu raspoloženje

Lekari će jela sa bundevom preporučiti kardiološkim i onkološkim pacijentima i to samo zato jer ova namirnica obiluje mineralima i vitaminima poput A, C, B1, B2, B6 i beta karotenom

Recepti
Autor:
3 jela od bundeve: Jačaju imunitet, poboljšavaju probavu i podižu raspoloženje
3 jela od bundeve, Foto: Shutterstock

Svi znamo da je bundeva jedna od najzdravijih namirnica, ali ujedno i najjeftinija. Od nje možete spremiti obilje slanih i slatkih jela, a mi vam danas dnosimo 3 laka recepata:

1. Čorba od bundeve

Potrebno je:

  • 400 grama bundeve
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 krompira
  • 1 šargarepa
  • malo celera
  • so i biber, kurkuma
  • Ulje
  • Svež peršun

Priprema: Na malo ulja prodinstajte crni luk i šargarepu. Dodajte krompir, bundevu, celer i začine. Promešajte sve i nalijte vode. Kuvajte oko 30 minuta. Posle izblendirajte štapnim mikserom sve i dodajte svež peršun.

Krem čorba
foto: Printscreen/youtube

2. Namaz od pečene bundeve

Potrebno je:

  • 400 grama pečene bundeve
  • 200 grama kuvane leblebije
  • so, biber, korijander, kumin, slačica, beli biber, crvena paprika
  • 1 čen belog luka
  • 1cm korena od đumbira

Priprema: Bundevu ispecite, a leblebiju skuvajte. Procedite leblebiju i izmešajte sa pečenom bundevom, belim lukom i đumbirom kao i začinima.

Ovaj namaz može biti odličan doručak tokom posnih dana.

Humus
foto: Printscreen/youtube

3. Kolač sa bundevom i lešnicima

Za testo:

  • bundeva (300 grama, sveže narendane)
  • ulje
  • jaje
  • šećer (100 grama, poželjno žuti)
  • mleko (200 mililitara)
  • orasi (50 grama, mleveni)
  • malo griza
  • cimeta (1 kašičica)
  • brašno (2-3 kašike)
  • prašak za pecivo

Potrebno za preliv:

  • čokolada ili kakao tabla (100 grama)
  • šećer (3 kašike, žuti)
  • maslac (1 kašika)
  • mleko (80-100 mililitara)
  • čokoladni toping (za dekoraciju)
  • posni šlag (za dekoraciju)

Priprema: Umutiti jaje i ulje, pa dodati šećer i mleko. U to dodajte bundevu, orahe, griz, cimet, brašno i prašak za pecivo. Sve lagano sjedinite i dobro izmešajte. Podmažite pleh ili tepsiju, uspite masu i pecite 35 minuta na maksimalno 200 stepeni. U posebnoj posudi rastopite šećer u mleku, dodajte čokoladu i maslac. Pred kraj pečenja prelijte preko pečenog kolača. Ukrasiti šlagom i čokoladnim topingom.

kuglof
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs