Svi znamo da je bundeva jedna od najzdravijih namirnica, ali ujedno i najjeftinija. Od nje možete spremiti obilje slanih i slatkih jela, a mi vam danas dnosimo 3 laka recepata:
1. Čorba od bundeve
Potrebno je:
- 400 grama bundeve
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 krompira
- 1 šargarepa
- malo celera
- so i biber, kurkuma
- Ulje
- Svež peršun
Priprema: Na malo ulja prodinstajte crni luk i šargarepu. Dodajte krompir, bundevu, celer i začine. Promešajte sve i nalijte vode. Kuvajte oko 30 minuta. Posle izblendirajte štapnim mikserom sve i dodajte svež peršun.
2. Namaz od pečene bundeve
Potrebno je:
- 400 grama pečene bundeve
- 200 grama kuvane leblebije
- so, biber, korijander, kumin, slačica, beli biber, crvena paprika
- 1 čen belog luka
- 1cm korena od đumbira
Priprema: Bundevu ispecite, a leblebiju skuvajte. Procedite leblebiju i izmešajte sa pečenom bundevom, belim lukom i đumbirom kao i začinima.
Ovaj namaz može biti odličan doručak tokom posnih dana.
3. Kolač sa bundevom i lešnicima
Za testo:
- bundeva (300 grama, sveže narendane)
- ulje
- jaje
- šećer (100 grama, poželjno žuti)
- mleko (200 mililitara)
- orasi (50 grama, mleveni)
- malo griza
- cimeta (1 kašičica)
- brašno (2-3 kašike)
- prašak za pecivo
Potrebno za preliv:
- čokolada ili kakao tabla (100 grama)
- šećer (3 kašike, žuti)
- maslac (1 kašika)
- mleko (80-100 mililitara)
- čokoladni toping (za dekoraciju)
- posni šlag (za dekoraciju)
Priprema: Umutiti jaje i ulje, pa dodati šećer i mleko. U to dodajte bundevu, orahe, griz, cimet, brašno i prašak za pecivo. Sve lagano sjedinite i dobro izmešajte. Podmažite pleh ili tepsiju, uspite masu i pecite 35 minuta na maksimalno 200 stepeni. U posebnoj posudi rastopite šećer u mleku, dodajte čokoladu i maslac. Pred kraj pečenja prelijte preko pečenog kolača. Ukrasiti šlagom i čokoladnim topingom.