Marcipan je poslastica koja se pravi se od mlevenih badema i šećera ili meda. Iako je njeno tačno poreklo nepoznato, postoje teorije da je došao iz Persije ili iz arapskog sveta, odakle se preko trgovaca i osvajača proširio u Evropu. Tokom renesanse posebno je postao popularan u Nemačkoj i Italiji, što se nastavilo i do danas - slatkiši od marcipana mogu se naći u delikatesnim radnjama, najčešće u raznim oblicima nalik na figurice.
Libek i Kenigsberg su poznati po svom vrhunskom marcipanu, dok je Libekerski marcipan zaštićeno geografsko poreklo prema zakonima EU. Marcipan iz Libeka mora da sadrži najmanje 70% badema i ne više od 30% šećera.
U Nemačkoj čak postoji zakon koji reguliše minimalni udeo badema u pravom marcipanu, koji iznosi 66%. Postoje „jeftinije” verzije marcipana u kojima se deo badema zamenjuje orašastim plodovima poput lešnika ili čak soje, ali ako govorimo o pravom marcipanu – on mora da sadrži visok udeo badema.
Ako ste ikada poželeli da se okušate u "uradi sam" - sada je pravo vreme za to. Imamo domaći recept za marcipan koji će vam oduzeti oko pola sata vremena.
Biće vam potrebna pasta od badema za marcipan, a evo šta će vam trebati da je napravite sami:
- blanširani bademi
- šećer u prahu
- belance na sobnoj temperaturi, lagano umućeno
- ekstrakt badema
Priprema:
Započnite blanširanjem badema – stavite ih u činiju i prelijte ključalom vodom. Nakon što malo odstoje, isperite ih hladnom vodom, osušite i ogulite. Stavite ih sa malo šećera u mašinu za hranu i sameljite dok se fino samelje. Dodajte ostatak šećera, zatim belanca i ekstrakt badema. Mešajte mešavinu dok ne dobijete pastu koja će se odvojiti od zidova posude i spojiti u grudvicu.
Sada počnite da pravite marcipan. Pastu od badema krupno iseckajte, dodajte šećer u prahu i promešajte. Miksajte na maloj brzini, pa postepeno dodajte belanca i miksajte dok se smesa ne odvoji od posude i ne formira lopticu. Radnu površinu pospite šećerom u prahu i gnječite marcipan dok ne dobije glatku teksturu.
Stil / Indeks.hr
Bonus video: