Složenac od tikvica i krompira je jelo koje ćete obožavati ovog leta, sigurni smo u to, jer je prosto neodoljivo! Ide sjajno i uz ribu i uz meso, ali većina ga jede kao poseban obrok, ne želeći da im bilo šta kvari ovaj savšren ukus.
Sastojci:
- 500 g krompira
- 300 g tikvica
- 2 dl kisele pavlake
- 1 luk ili tri mlada luka
- 50 g narendanog kačkavalja
- 100 ml mleka
- 1 kašika glatkog brašna
- 1 čen belog luka
- so
- sveže mleveni biber
- muškatni oraščić
- majčina dušica
Priprema:
Krompir oljuštite i iseći na kolutove što tanje. Tikvice dobro operite i neoljuštene ih, takođe, izrežite na kolutiće.
Podmažite puterom vatrostalnu činiju i u nju složite krompir i tikvice - naizmenično. Potom iseckajte luk na kolutove i poređajte odozgo. Zatim sve pospite majčinom dušicom.
Razmutite brašno u mleku, dodajte pavlaku, sitno naseckan beli luk, so, biber i narendani muškatni oraščić. Dobijenom semsom prelite krompir i tikvice.
Pecite na 200°c oko pola sata da povrće omekša. Zatim izvući iz rerne i posmite jelo narendanim kačkavalje, pa vratite u pećnicu na još petnaestak minuta.