3 najlepša, a najbrža jela s tikvicama idealna za tople dane: I oni koji žele da smršaju mogu ih jesti bez griže savesti

Recepti
12:45h
3 najlepša, a najbrža jela s tikvicama idealna za tople dane: I oni koji žele da smršaju mogu ih jesti bez griže savesti
Foto: Bakina kuhinja

Tikvice su povrće od kojeg mogu da se naprave brojna ukusna jela, a izuzetno su zdrave i posebno pogodne za one koji žele da se reše tih uporonih par kilograma viša. Donosimo vam recepte za koje ljudi kažu da su jedni od najlepših, a uspevaju u ženama bez puno iskustva u kuhinji.

Rolat za tikvicama

  • 2 do 3 srednje velike tikvice,
  • oko 150 g kačkavalja (tvrdog sira),
  • 100 g parmezana,
  • 350 g krompira,
  • 50 ml mleka,
  • 1 veza peršuna,
  • 120 g šunke,
  • 150 g prezli,
  • 1 jaje,
  • Začini: so, biber, mažuran, ulje
Tikvice
foto: Printscreen/youtube

Tikvice isecite na deblje trake, pa poređeajte u pleh na pek papir, u 2 reda, (neka se malo preklapaju). Zatim pospite rendanim parmezanom i stavite u rernu na 150°C nekih 15 minuta da se sir istopi i poveže tikvice.

U međuvremenu skuvajte krompir, posolite i pobiberite ga i ispasirajte ga dodavajući mleko po potrebi tako da dobijete kremozni pire. Zatim dodajte sitno iseckani peršun, pa promešajte i začinite ga po ukusu. Preko zapečenih tikvica premažite pire u jednom sloju debljine oko 1cm. Preko pirea poređajte šunku pa kačkavalj kojeg ste izrezali na tanke ploške preko šunke i lagano urolajte.

Nežno zarolajte sa jedne strane do sredine pomažući se pek papirom, a onda sa druge strane zatvorite rolat do kraja. Kada je rolat umotan, premažite ga umućenim jajetom, pospite ga prezlama, prelijte ga maslinovim uljem, a zatim stavite u zagrejanu rernu na 180 C i pecite oko 20 minuta.

Musaka sa tikvicama

  • 1 do 2 tikvice srednje veličine,
  • 150 pečuraka
  • 1 veća glavica luka,
  • 1 veća šargarepa,
  • 1 kolut korena celera,
  • 2 čena belog luka,
  • 2 jaja
  • 150 ml biljne pavlake za kuvanje
  • 1 šaka narendanog parmezana
  • ulje
  • Začini: so, biber, mažuran, majčina dušica, kurkuma, đumbir u prahu, mlevene ljute paprike, mix 5 vrsta samlevenih gljiva
Ručak, Tikvice, Meso
foto: Printscreen Youtube - JECA SVAŠTARICA

Priprema:

Nakon što ste dobro oprali tikvice naseckajte ih na deblje kolutove posolite ih i ostavte ih da odstoje 10 tak minuta da puste vodu. U međuvremenu možete naseckati luk i gljive na sitne kockice, a šargarepu i celer izrendajte. Zatim upržite luk pa dodajte šargarepu, celer i kada sve omekani dodajte gljive. Napomena: gljiva šumsko pile pre bilo kakve pripreme za konzumaciju treba biti predhodno prokuvana 20 minuta. U međuvremenu dok se sve to povrće sa gljivama dinsta dodajte začina po vašem ukusu. Uvek probajte vaše jelo, postepeno i oprezno ga začinjavajte kako ne bi ste preterali sa začinima.

Kada je fil gotov, osušite tikvice papirnim ubrusom pa na dno vaše posude složite jedan red i preko njega stavite fil sa gljivama, onda preko fila naređajte još jedan red tikvica.

Kada je sve fino složeno umutite jaja, dodajte im pavlake i zalijte preko tikvica i sve pospite parmezanom. Musaku zapecite u zagrejanoj rerni na 250 C 30 tak minuta.

Burgeri od tikvica

  • 2 tikvice srednje veličine,
  • 1 šaka suvih vrganja,
  • 1 veća glavica luka
  • 1 čen belog luka,
  • 2 jaja,
  • 2 kašike ovsenih pahuljica,
  • 2 kašike kukuruznog skroba (gustina)
  • 3 do 4 kašike mekog brašna,
  • 1 vezica peršuna,
  • Začini: so, ulje, biber, mažuran, mlevena ljuta i slatka paprika
Tikvice
foto: Printscreen/youtube/cooking is simple

Priprema:

Prvo je potrebno vrelom vodom preliti vrganje i ostaviti ih da se namaču barem 20 minuta. Zatim narendati tikvice, posoliti ih i ostavite ih da puste vodu nekih 10 do 15 minuta. U međuvremenu možete očistiti i naseckati ostalo povrće, izblendati zobene pahuljice u koliko ih već nemate takve. Zatim počnite dinstanje sa polovinom luka i kada se zastakli dodajte vrganje koje ste naseckali na manje komade.

Kratko sve skupa prodinstajte uz dodavanje vode u kojoj su se vrganji namakali i sve začinite po ukusu i dodajte im belog luka. Nakon 10 do 15 minuta vrganji su spremni za burgere. Dobro procedite i istiskajte vodu iz tikvica pa im dodajte zobene pahuljice, brašno, kukuruzni skrob, peršun, pola glavice luka, začine i sve dobro promešajte. U drugoj činiji dobro umutite jaja penasto pa ih dodajte smesi sa tikvicama uz lagano mešanje. Po potrebi dodajte još malo brašna ili zobenih pahuljica da dobijete srednje gustu smesu. Bilo bi dobro da je probate da proverite da li ste je dobro začinili pre prženja burgera.

Zagrijte ulje i kašikom uzimajte od smese pa blagim pritiskom na nju napravite oblik burgera. Kada se zapeku sa jedne strane okrenite ih, ispecite ih i sa te strane stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće. Ovakve burgere možete poslužiti uz neki prilog ili ih pojesti bez priloga u svakom slučaju uživat ćete u njihovom ukusu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Tikvice