Jedna od najomiljenijih poslastica tokom vrelih letnjih dana je upravo sladoled, a veruje se da je receptura nastala još u drugom veku pre nove ere. U početku je bio samo desert vladara, dok Marko Polo nije doneo u Italiju osnovni recept sa Dalekog istoka. Iako je u početku ovaj slatkiš konzumirala samo svetska elita, od 1660. postaje dostupan svima, a fabričko pravljenje počelo je u Americi 1851. godine.
Sladoled od jogurta
Sastojci:
- litar jogurta
- 3 čaše šećera
- 2 čaše mleka
- 1 kisela pavlaka
- 200g šlaga
Priprema:
U posudu sipajte jogurt i šećer. U drugoj posudi umutite šlag sa mlekom i dodajte pavlaku. Te dve smese sastavite i promešajte, te odložite u zamrzivač da se zaledi. Ukoliko želite da napravite voćni sladoled u smesu možete dodati i voće po vašem izboru. Takođe, možete dodati i čokoladne bombonice, mrvice omiljenog keksa ili bilo šta drugo što zamislite, tako od jedne smesem možete dobiti puno različitih ukusa.
- Najbolji domaći sladoled od čokolade
Sastojci:
- 1 litar gustog jogurta
- 1 šolja šećera
- 500 ml mleka
- 300 g šlaga u prahu
- 200 g čokolade
- 2 kašike kakao praha
Priprema:
Šlag umutite sa mlekom da dobijete čvrst sneg, a jogurt pomešajte sa šećerom. Obe mase sjedinite u dubljoj posudi. Čokoladu izlomite pa rastopite na pari. Zajedno sa kakao prahom dodajte u smesu od jogurta i šlaga, pa sve lepo izmešajte. Pokrijte folijom i stavite u zamrzivač da se stegne, najmanje 3 sata. Kada izvadite iz zamrzivača, možete da servirate u činijama za sladoled ili kornetima i pospete mlevenim orašastim plodovima po želji.
- Neodoljivi sladoled od vanile
Sastojci:
- 3 jajeta
- 1 vanilin šećer
- 5 kašika šećera
- 300 ml slatke pavlake
- 1 kašičica arome vanile
- preliv po izbiru (topljena čokolada, karamela, sezonsko voće)
Priprema:
Razbiti 3 jaja, a zatim odvojiti žumanca od belanca. U činiju sa žumancima dodati 1 vanilin šećer, a zatim kuvati žumanca na pari. Nakon što ste ih skuvali, ostavite da se malo prohlade, a zatim stavite u frižider. Za to vreme umutite belanca sa 5 kašika šećera. Kad dobijete sneg penu sjedinite sa smesom od žumanaca. obro ih umutite. U drugu činiju umutiti 300 ml pavlake za kuvanje. Dodati malo arome od vanile. Sjediniti dobro obe smese, a zatim razliti u posudu koja je praktična za zamrzivač. Ostavite sladoled da se zamrzne, a zatim ga servirajte u kuglama sa prelivom po želji. Možete istopiti malo čokolade, napraviti karamel sos ili jednostavno naseckati malo sezonskog voća.