Evo kako da za 10 minuta pripremite tradicionalni grčki novogodišnji kolač - Vasilopitu. Ovaj kolač može se praviti i u slanoj i u slatkoj varijanti, a mi vam donosimo recept za slatku vasilopitu:
Sastojci:
- 300g putera na sobnoj temperaturi
- 250g šećera u prahu
- 4 jajeta na sobnoj temperaturi
- 75ml mleka
- 400g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica mahlepa u prahu
- ¼ kašičice mastike u prahu
- ½ kašičice kardamona u prahu
- ½ kašičice muskatnog oraščića u prahu
- Rendana korica od jedne pomorandže
- 100g sitno iseckanog kandiranog voća po želji
Priprema: Kao i uvek pre pripreme kolača bitno nam je da su sastojci na sobnoj temperaturi. Začine koji su gore navedeni možete sigurno pronaći u specijalizovanim radnjama sa grčkim proizvodima ili u prodavnicama zdrave hrane. Ali u slučaju da ne nađete neki od njih prosto ih izostavite, samo nemojte odustati od pripreme Vasilopite. Neka ovo ujedno bude i domaći zadatak koje začine da ponesete sa narednog letovanja. U većoj posudi mikserom dobro mutimo puter i šećer u prahu oko 5 minuta dok ne dobijemo belu penasto umućenu smesu. U jednu manju činijicu dodajemo sve začine (mahlep, mastika, kardamon, muskatni oraščić, vanilin šećer) i dve kašike brašna. Ovu smesu ako je potrebno propustimo kroz blender u slučaju da je neki od začina u komadu (poput mastike). Dodajemo u smesu sa puterom. Izrendamo i koricu pomorandže i nastavljamo da mešamo mikserom blagom jačinom. Dodajemo jedno po jedno jaje, dodavajući naredno kada smesa upije prethodno jaje i tako dok se smesa dobro ne umuti. Ostavljamo mikser, dodajemo postepeno mleko i brašno blago mešajući kašikom dok se svi sastojci ne sjedine. Bitno je da ne mutimo jako pri dodavanju brašna jer nam je potrebna vazdušasta struktura kolača. Rernu podesimo na 180 stepeni i jednu tepsiju prečnika oko 26cm namažemo puterom pospemo brašnom a za još veću sigurnost postavimo i pek papir na dno tepsije. Sipamo smesu i dobro izravnamo površinu kolača kašikom pa pečemo oko 45 minuta ne otvarajući vrata rerne kako nam kolač ne bi „pao“. Sačekamo da se ohladi i ukrasimo po želji.
Bonus video: