probajte

MAĐARSKA ČORBA OD PEČURAKA: Brzi recept za jelo koje oduševljava na prvu kašiku

Mađarska čorba od pečuraka može se napraviti s različitim vrstama, pa odaberite onu koju vi najviše volite.

Recepti
Autor:
MAĐARSKA ČORBA OD PEČURAKA: Brzi recept za jelo koje oduševljava na prvu kašiku
Foto: Shutterstock

Mađarska kuhinja je poznata po dobro začinjenim jelima na kašiku. Ova kremasta čorba od pečuraka je jedno od tih jela. Mađarska čorba od pečuraka može se napraviti s različitim vrstama. Upotrebite jestive pečurke koje su vam na dohvat ruke – od šampinjona i bukovača do lisičarki i vrganja. Dubinu ukusa daju joj začini, a posebno je nezaobilazna dimljena crvena paprika u prahu. Kisela pavlaka koja se dodaje na kraju kuvanja, daće joj kremastu teksturu.

Priprema mađarske juhe od gljiva:

  • 900 g jestivih pečurakapo želji
  • 500 ml mleka
  • 250 ml belog vina
  • 125 ml kisele pavlake
  • 90 g putera
  • 5 kašika brašna
  • 4 kašike limunovog soka
  • 4 kašičice dimljene paprike u prahu
  • 3 kašičice sušenog kopra
  • 3 kašičice sušenog timijana
  • 2 luka
  • 1 l pilećeg bujona
  • so i biber po želji
  • sveži peršin za posluživanje

Priprema mađarske juhe od gljiva:

Očistite luk, ogulite ga i isecite na manje komade.

Rastopite puter u većem loncu i na njemu prodinstajte luk i iseckane počurke dok ne omekšaju.

Podlijte pečurke i luk s pilećim bujonom i vinom. Dodajte sušeni kopar, timijan i dimljenu papriku u prahu.

Pustite da se čorba kuva tako oko 10-ak minuta.

Mleko pomešajte s brašnom u posebnoj šerpici. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Prebacite dobijenu smesu u čorbu i kuvajte sve zajedno još 10-ak minuta. Posolite i pobiberite po želji.

Na kraju kuvanju dodajte limunov sok i umešajte kiselu pavlaku.

Poslužite čorbu toplu s kriškom hrskavog hleba.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs