probajte

PREPUNI VITAMINA, OSVEŽAVAJU U TRENU: Ovo su 3 najukusnije ne-tako-obične limunade! (RECEPTI)

Matematika je jednostavna: visoke temperature = hladna pića.

Recepti
Autor:
PREPUNI VITAMINA, OSVEŽAVAJU U TRENU: Ovo su 3 najukusnije ne-tako-obične limunade! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Nećemo ulaziti u detalje i teorije da sada treba piti tople napitke, dovoljno je što ćemo pokušati da izbegnemo alkohol i zapušene pore i umesto zamagljenih čaša belog vina na terasi držati bokale hladne limunade i zalaske ispraćati bez griže savesti. Odlučili smo da i vama olakšamo pripremu, tako da ovo piće ne bude samo osvežavajuće, već i zdravo.

U Britaniji i Australiji pije se obična limunada, dakle sveži limunov sok pomešan sa običnom ili kiselom vodom, a u pojedinim slučajevima sa dodatim šećerom. U Americi i nekim azijskim zemljama, pije se takozvana "zamagljena" limunada, čiji naziv ima veze sa sirupom i medom koji se dodaju običnoj vodi. Kod nas se uglavnom piju klasične varijante, najčešće ona obična ili limunada sa dodatom nanom, koja je između ostalog, naša omiljena.

Uprkos njenoj dugoj istoriji, i dalje se vodi debata oko toga da li je i koliko limunada zdrava, ali na tom frontu sve svakako počinje i zašava se sa sastojcima i tome koliko su prirodni (potpuno je jasno da luminada iz konzerve ne može da se nađe ni na jednoj "zdravoj" listi). Kakvi god sastojci da idu u limunadu, važno je da budu sveži, budući da pojedini vitamini, posebno vitamin C brzo gubi svoja dobra svojstva u dodiru sa vazduhom i svetlom.

O tome koliko je prirodna luminada zdrava naveliko se raspravlja velikim delom i zbog činjenice da je za neke ljude, njena čar neraskidivo povezana sa time što je zaslađena. Najbolje je za protivtežu kiselini i gorčini limuna koristiti sveže isceđeni sok od slatkog i bobičastog voća ali i tu treba biti oprezan - sveže voće jeste bolja varijanta od industrijskog šećera, ali nekoliko čaša ovog pića može imati više kalorija od burgera. Imajte na umu da je fruktoza prost šećer, čija prekomerna upotreba može dovesti do insulinske rezistencije kao i do porasta lošeg holestereola.

Opsesija šećerima, iz medicinskih ili ličnih razloga, dostigla je svoj vrhunac, ali ne bi trebalo da zamagli sve zdrave benefite limunade. Sve što treba da uradite jeste da zamenite sok/sirup ili šećer stevijom, eritritolom ili takozvanim monaškim voćem, odnosno prahom istog. Oni ne utiču nepovoljno na glikemijski indeks niti na telesnu težinu. Jedino što se može desiti jeste da vam se ne dopadne njihov ukus. Vi birate prioritete.

U većini slučajeva, ona se pravi na staromodan način: sveže isceđen sok od limuna, eventualno i neko drugo voće, ponekada i povrće, zaslađeno i preliveno vodom. Naravno da uvek ostaje prostora za eksperimentisanje - upotreba začina, eteričnih ulja i drugih dodataka, a upravo to igranje dovela je do ružine vode i tonika sa lavandom i naposletku do borbe za presto među njima.

Ovo su naši favoriti za leto 2021, odaberite svoj.

LIMUNADA SA LAVANDOM I BOSILJKOM

  • 1 supena kašika sušene lavande
  • 3/4 šoljice isečenog svežeg bosiljka + još za ukrašavanje
  • 1/3 ili 1/2 šoljice meda ili kokososvog šećera
  • 5 čaša vode
  • 1 časa sveže isceđenog limuna
  • Led

U šerpicu sipajte lavandu i dve čaše vode, sačekajte da voda počne da ključa. Ukoliko koristite kokosov šećer i njega dodajte u šerpicu. Kada voda počne da ključa sklonite posudu sa vatre, dodajte bosiljak, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. U međuvremenu iscedite limun u bokal. Ukoliko koristite med, a ne šećer, dodajte med, a zatim i tri čaše vode. Kada se bosiljak natopi, prespite sadržaj iz šerpice u bokal. Promešajte i probajte. Ukoliko je limunada slatka, dodajte vodu. Probajte i razblažite po ukusu. Odložite u frižider da se dobro ohladi. Pred služenje, napunite čaše ledom, prelijte limunadom i dodajte bosiljak i lavandu kao ukras.

LIMUNADA SA NAROM

  • 2 šolje sveže isceđenog limuna
  • med po želji
  • 1/2 šolje svežeg soka od nara
  • Puno leda
  • Obična ili kisela voda

Ubacite limunov, sok od nara i med u blender, a potom prespite u flašicu i koristite po potrebi. Sadržaj flašice prespite u visoku čašu, tako da zauzme otprilike trećinu iste. Napunite je ledom i sipajte običnu ili kiselu vodu do vrha. Dodajte majčinu dušicu ili nekoliko semenki nara.

LIMUNADA SA KRASTAVCEM I ĐUMBIROM

  • Pola krastavca
  • 20 ml limunovog soka
  • 1/3 ili 1/2 šoljice meda ili kokososvog šećera
  • 125 ml svežeg soka od đumbira sa zaslađivačem i kiselom vodom
  • Led

Isecite krastavac tanko po dužini i stavite u široku čašu. Dodjate led i ostale sastojke. Polako promešajte i poslužite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs