Šta je staparska listara? To je suva pita napravljena od domaćih ručno razvučenih kora sa mašću filovana orasima, suvim grožđem i šećerom.
Sastojci:
- 1,5-2kg brašna
- 350 oraha, pola seckanih, pola mlevenih
- 200g šećera
- 200g suvog grožđa
- mast
- voda
- so
Priprema:
U brašno sipati so, mlaku vodu, promešati pa dodati još hladne vode. Zamesiti testo i tako testo raditi desetak minuta. Zatim testo podeliti na pet jufki, i ostaviti ga da odstoji. Premazati svaku jufku mašću i razvlačiti kore.
Kada krene proces slaganja, staviti koru u okrugli pleh, koru posuti filom, pa tako redom dok ne potrošimo sve kore i sav fil. Zatim peći 45 minuta na 160 stepeni. Kada je pita gotova iseći na kockice posuti sa dosta šećera u prahu i poslužiti toplo.
Pogledajte i video:
Prijatno!