BAČKA POSLASTICA

STAPARSKA LISTARA: Pita sa suvim grožđem, orasima i testom koje se topi u ustima! (RECEPT)

Proces pripreme je dug i složen te će biti izazov i za one spretnije u kuhinji.

Recepti
Autor:
STAPARSKA LISTARA: Pita sa suvim grožđem, orasima i testom koje se topi u ustima! (RECEPT)
Foto: Printscreen Youtube / Interesting Video

Šta je staparska listara? To je suva pita napravljena od domaćih ručno razvučenih kora sa mašću filovana orasima, suvim grožđem i šećerom.

Sastojci:

  • 1,5-2kg brašna
  • 350 oraha, pola seckanih, pola mlevenih
  • 200g šećera
  • 200g suvog grožđa
  • mast
  • voda
  • so

Priprema:

U brašno sipati so, mlaku vodu, promešati pa dodati još hladne vode. Zamesiti testo i tako testo raditi desetak minuta. Zatim testo podeliti na pet jufki, i ostaviti ga da odstoji. Premazati svaku jufku mašću i razvlačiti kore.

Kada krene proces slaganja, staviti koru u okrugli pleh, koru posuti filom, pa tako redom dok ne potrošimo sve kore i sav fil. Zatim peći 45 minuta na 160 stepeni. Kada je pita gotova iseći na kockice posuti sa dosta šećera u prahu i poslužiti toplo.

Pogledajte i video:

Prijatno!

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs