PRIJATNO!

5 IDEJA ZA ZDRAV DORUČAK: Napunite se energijom koja će trajati celi dan! (RECEPTI)

Za mnoge od nas doručak je najvažniji obrok i uvek odvojimo dovoljno vremena da napravimo, kako bismo pojeli nešto što će nam dati energiju za ceo dan.

Recepti
Autor:
5 IDEJA ZA ZDRAV DORUČAK: Napunite se energijom koja će trajati celi dan! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Međutim najčešće pribegavamo receptima koji su brzi i pa uglavnom pripremamo smutije ili jedemo voće u hodu. Međutim, postoje jednako jednostavni recepti koji zahtevaju samo mrvicu više vremena, a mogu da razbiju jutarnju rutinu. Većina nas voli dobar sendvič za doručak, ali ih treba izbegavati jer nisu preterano zdravi. Što i jeste istina ukoliko vam se sendvič sastoji od belog hleba, masnog namaza i ako je prepun mlečnih proizvoda i narezaka. Srećom postoje zdravije varijante koje će vam dati energije za sve obveze koje imate tokom dana. U nastavku vam donosimo nekoliko ideja kako da napravite zdravi sendvič za doručak i uživate u raznolikosti.

SENDVIČ S OMLETOM, KOZJIM SIROM I AVOKADOM

Sendvič
foto: Shutterstock

Za ovaj ukusan sendvič biće vam potrebna 4 jaja, 1/2 šoljice kozjeg sira, zreli avokado 4 parčeta hleba od celih žitarica, malo soli i bibera. Od 4 jaja napravite omlet. Avokado zatim zdrobite u finu kašu i namažite na dva parčeta hleba, a omlet podelite na dva dela i svaki namažite s kozjim sirim, a sir malo posolite. Zatim omlet sa sirom preklopite i stavite na hleb premazan avokadom, a preostalim parčićima završite svoj ukusan sendvič.

KESADILJA SA SPANAĆEM

Kesadilja sa spanaćem
foto: Shutterstock

Verovatno se pitate kako to da se kesadilja može pojesti za doručak? Međutim, reč je obroku koji je idealan za jutro, samo u njega morate staviti prave namirnice. Kupite tortilje koje su napravljene od kukuruza ili celih žitarice, kao i spanać, jaja i avokado. Spanać kratko blanširajte, a od jaja napravite kajganu. Zatim ih spojite u smesu, a pre toga ugrejte tortilje na tiganju. Donju tortilju premažite kašom od avokada (koji ste prethodno zgnječili) i na njega posložite smesu od jaja i spanaća i preklopite s drugom tortiljom. Podelite na trouglove i dobili ste ukusnu i zdravu kesadilju.

BURITO SA POVRĆEM

Burito
foto: Shutterstock

Ista stvar kao i s kesadiljom. Iako je reč o jelu koji se inače konzumira za ručak, vi ga s promenom sastojaka u potpunosti možete prilagoditi za doručak. Ponovo u tortilju ubacite one namirnice koje će vam dati energije za ceo dan. Tu su neizostavni avokado uz kojeg možete još staviti paradajz, pasulj, papriku, blitvu (koju prethodno blanširate), a sve možete začiniti sa grčkim jogurtom koji prethodno možete začiniti. Ako vam samo povrće nije dovoljno za doručak, uvek možete napraviti još jedan voćni smuti uz ovaj ukusni burito.

TOST S AVOKADOM I POŠIRANIM JAJIMA

Avokado tost, Poširana jaja
foto: Shutterstock

Ovo je jedan od onih klasičnih recepata, koji se mora nalaziti na svakom popisu zdravih recepata. Avokado vam nudi zdrave masti i nešto vlakana, ali uz to obavezno pripremite omlet ili tvrdo kuvano jaje kako biste obezbedili i potrebnu energiju iz proteina. Mi vam ovaj put predlažemo da probate da napravite poširana jaja jer tako ona neće imati ni mrvicu ulja u sebi, koje ionako ne želite.

ZAMOTULJAK S POVRĆEM I JAJIMA

burito, Sendvič, jaja, doručak, užina
foto: Shutterstock

Ovaj sendvič svideće se i onima koji nisu toliki obožavatelji doručka i postoji velika mogućnost da će hteti da ga naprave bar za ručak. Za ovaj sendvič potrebne su vam pečurke, avokado, jedno jaje, feta sir i paradajz. Sve navedene sastojke ubacite u tiganj i od toga napravite kompaktnu smesu kojom zatim punite tortilju. Samo zamislite kako se ukusi stapaju dok se jaja i feta sir prožimaju, a svežinu daje povrće. Ovaj doručak ćete sigurno više puta ponavljati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs