Dobro je poznato da je doručak najvažniji obrok u toku dana, pa zato mora da bude dobro izbalansiran. Namirnice koje unosimo u organizam igraju važnu ulogu i određuju kako ćemo se osećati u toku dana.
Nutricionista, Meri Klejn savetuje da svako jutro započnete na ovaj način i organizam će vam biti zahvalan.
Za pripremu će vam biti potrebni sledeći sastojci:
- 1 jogurt
- 1 jabuka (iseckana na kockice)
- 1 kašika meda
- 40-50 grama seckanih badema
- pola kašike cimeta
- 30 kapi propolisa
- 3 kašike ovsene kaše i suvo ili sveže voće po izboru
Priprema:
Jabuke kuvajte u vodi dok ne omekšaju, a onda napravite kašu, tako što ćete je izmiksati u blenderu.
Uporedno sa kuvanjem jabuke, prokuvajte vodu i u nju dodajte ovsene pahuljice i kuvajte i konstantno mešajte dok ne dobijete homogenu smesu (biće vam potrebno oko minut vremena).
Nakon toga pomešajte jabuke i ovsene pahuljice i dodajte bademe, cimet, propolis i med. Na kraju dodajte i sitno iseckano suvo ili sveže voće i doručak je spreman.
Evo zašto je ovaj doručak toliko dobar:
Jabuke apsorbuju holesterol iz hrane i pospešuje rad debelog creva. Obiluje cinkom koji jača imunitet. Takođe je i dobar izvor vitamina C, zahvaljujući voću. Med dokazano povoljno deluje na imunutet, a jogurt sadrži korisne bakterije koji deluju povoljno na zdravlje probavnog sistema, a time i na jačanje imuniteta.