pastel de nata

Portugalsko čudo koje su pravili monasi u 18. veku: Neodoljivo pecivo punjeno kremom od jaja i posuto cimetom! (RECEPT)

Može se jesti i za doručak, i užinu ili kao desert posle ručka

Recepti
11:21h Autor:
Foto: Shutterstock

Pastel de nata je tradicionalni portugalski specijalitet, zapečeno lisnato testo koje je punjeno kremom sa jajima i posuto cimetom.

Ovaj slatkiš sa poslastičarkim kremom od jaja prvi su napravili katolički monasi u Jeronimitskom manastiru u Lisabonu u 18. veku jer su voleli

slične kolače iz Francuske.

S obzirom na to da su se u manastirima u to doba belanca koristila za štrikanje odeće, preostajala su im samo žumanca za pripremu kolača.

Ostalo je, kažu, istorija.

S vremenom se recept za ove kolače proširio među sve slojeve društva.

Sastojci:

  • 200 grama belog šećera
  • 1 kašika brašna
  • 150 ml punomasnog mleka
  • 1 štapić cimeta
  • 70 ml vode
  • ¼ kašike ekstrakta vanile
  • 3 žumanca
  • 1 pakovanje lisnatog testa ( 300 grama)
kolač pastel de nata
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Zagrejte 150 ml mleka, a žumanca odvojite od belanaca.
  • U posudu pomešajte 50 ml toplog mleka s brašnom i ekstraktom vanile da dobijete ujednačenu smesu.
  • Zatim, sipajte je u preostalo zagrejano mleko.
  • U posebnom loncu pomešajte šećer, vodu i štapić cimeta, pa pustite da provri.
  • Zatim, izvadite cimet iz lonca.
  • Šećerni sirup polako pomešajte s mlekom , pa dodajte žumance i dobro umutite mikserom.
  • Razvaljajte kupljeno lisnato testo na debljinu oko jednog centimetra.
  • Iseckajte krugove koje ćete staviti u kalp za mafine.
  • Ispunite kalupe nadevom na bazi jaja do tri četvrtine.
  • Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na temperaturi 275 Celzijusa,
  • oko 9 do 10 minuta dok na površini ne vidite crne rupe.
  • Ohladite kolač i onda servirajte.

Dve vrste kolača za 15 minuta: Jednostavni, a savršeni! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...