Probajte

Italijanski specijalitet - Stromboli: Rolovana pica ukusnija od obične 100 puta! (RECEPT)

Stromboli je većini poznat kao italijansko ostrvo aktivnim vulkanom, ali iza tog naziva krije se i – rolovana pica! Legenda kaže da je nastala u američkim restoranima italijanskih migranata koji joj ime ipak nisu dali po ostrvu, nego po filmu Roberta Roselinija "Stromboli" iz 1950. godine.

Recepti
Autor:
Italijanski specijalitet - Stromboli: Rolovana pica ukusnija od obične 100 puta! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

U ovo ukusno testo obavezno se stavlja sir sa suvom salamom ili kobasicom po želji, a rezultat je preukusno jelo koje ćete možda zavoleti i više od prave pice.

SASTOJCI:

  • testo za picu (recept preuzmite ovde)
  • 2 dcl pasiranog paradajza
  • mocarela ise;ena na tanke parčiće
  • narendana gauda sir po želji
  • 200 g šunke (u „listovima“)
  • 100 g suve salame po izboru
  • 1 mala kašika sušenog origana
  • malo suvog bosiljka (ili svežeg, sitno iseckanog)
  • 1 malo jaje i 2 kašike mleka za premazivanje

PRIPREMA:

1. U paradajz dodajte origano i bosiljak, po želji dodajte i druge začine koje volite pa sve promešajte.

2. Razvaljajte testo za picu pa ga premažite paradajzom. Pripazite na to da testo ne premažete i ne punite skroz do ivica, njih ostavite prazne kako biste lakše mogli da zarolate testo na kraju. Zatim po testu posipajte pola narendane gaude pa ravnomerno rasporedite šunku. Na šunku rasporedite pola mozarelle, a nakon nje posložite suhu salamu. Završite slaganje slojeva s ostatkom mocarele i gaude.

3. Čvrsto zarolajte testo u rolat, a prazne ivice dobro stisnite prstima i malo podvijte pod rolat. Pažljivo je prebacite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje.

4. Zagrejte rernu na 200 stepeni Razmutite jaje, dodajte mu mleko pa dobro promešajte i premažite ceo rolat. Stavite u za.grejanu rernu i pecite oko 20 minuta, sve dok testo ne poprimi zlatnožutu boju.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs