Okrepljujući obroci

3 najlepša srpska jela od bundeve: Čisto zadovoljstvo za telo i dušu! (RECEPT)

Stigla je sezona omiljenog jesenjeg povrća

Recepti
10:51h Autor:
3 najlepša srpska jela od bundeve: Čisto zadovoljstvo za telo i dušu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Bundeva je odlična namirnica za sve one koji vode računa o svom zdravlju, pa se kao takva mora naći na jesenjoj trpezi svake domaćice. Vekovima je bila glavna hrana indijanskih starosedelaca, a sada je kako na slanom, tako i na slatkom jelovniku ljudi širom sveta.

Ova dragocena biljka specifičnog ukusa i mirisa ima brojna lekovita svojstva. Voleće je svi oni koji žele da skinu višak kilograma, jer plod bundeve sadrži 90 odsto vode, ali mnogo minerala i vitamina. Plod bundeve sadrži i dosta vlakana i proteina.

Bundeva sadrži karoten ili provitamin A, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Vitamin C snižava nivo histamina, dok cink i vitamin A jačaju imuni sistem. Takođe, blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelije od prevremenog starenja i mutacije, a veoma je preporučljiva za ljude koji imaju problema sa želucem i crevima. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata.

Danas na internetu možete pronaći brojne recepte za obična i neobična slatka i slana jela od bundeve, ali mi biramo tradiciju i predstavljamo vam tri klasična, ali najlepša srpska jela od bundeve!

1. Pita bundevara

foto: Shutterstock

Sastojci: tanke gotove kore, 150 g šećera, 150 g prezli ili keksa, 100 ml ulja, 400 g rendane bundeve, 2 kesice vanilin šećera, malo cimeta po želji, šećer u prahu za posipanje.

Priprema: Koru premazati uljem, poklopiti drugom, takođe je poprskati uljem, pa rasporediti rendanu bundevu, posuti šećerom i keksom ili prezlama. Po želji posuti i sa malo cimeta. Uviti u rolat i ređati u pleh obložen pek papirom. Ponavljati postupak do utroška materijala.

Pite odozgo poprskati uljem, pouljiti i peći 180 stepeni oko 30 - 40 minuta dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Prohlađenu pitu seći i posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.

2. Krem čorbica od bundeve

foto: Shutterstock

Sastojci: 250 g bundeve, 3 šargarepe, 1 veći krompir, oko 750 ml supe po izboru (pileća, povrćna), nekoliko kašika ulja, nekoliko kašika pavlake, pola manje glavice crnog luka, so i biber po ukusu. Priprema: Bundevu, šargarepu, krompir i luk oprati, oljuštiti i iseckati. Propržiti luk na malo ulja u dubljoj šerpi, pa dodati bundevu, krompir i šargarepu. Preliti sa malo skuvane supe po izboru i dinstati sve zajedno nekoliko minuta. Naliti ostatak supe i kuvati dok povrće potpuno ne omekša.

Na kraju sve malo ispasirati da bi se dobila fina kremasta tekstura, pa vratiti da ponovo provri. Pavlaku možete dodati da se prokuva sa čorbicom, ili dodavati po kašiku u tanjir prilikom serviranja.

3. Grilovana ili pečena bundeva (kao prilog ili zdrava grickalica)

foto: Shutterstock

Nema lepšeg jesenjeg priloga svakom jelu od grilovane ili pečene bundeve! Ujedno, ovako pripremljena bundeva može da bude i sjajna zdrava grickalica ili užina.

Sve što treba da uradite jeste da bundevu isečete na štapiće, začinite ako želite po svom ukusu (lepa je i bez začina), a zatim izgrilujete ili ispečete u rerni na suvo ili na vrlo malo ulja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs