Sastojci za 6 osoba
Osnovni sastojci:
- 1/2 kokoške (bolji je nego sa mladom piletinom-tada celo pile)
- 1 cvekla
- 2 krompira
- 1/2 glavice ako nađete mekanijeg kupusa
- 1 luk
- 1 šargarepa
- 2 dl soka od paradajza
- ulje
- so
- 4.5 lit vode
Priprema:
1. Pola koke u komadu(ili srednje veličine pile celo ako niste niste našli koku)
2. Staviti u 4.5 lit hladne vode u koju je dodata so i kuvati kao supu dok se meso ne skuva.
3. Meso zatim izvaditi i ostaviti na stranu.
4. U vodu u kojoj se kuvalo meso dodajemo cveklu isečenu na rezančiće.
5. Kada je cvekla napola kuvana dodajemo krompir isečen na kocke.
6. Nakon što su cvekla i krompir kuvani dodajemo na što sitnije rezančiće isečen kupus.(možete ga i izrendati kao za salatu)
7. Kuvati još deset- petnaest minuta. Kupus ne sme da se prekuva.
8. U međuvremenu napravite zapršku i to tako što će te na malo ulja prodinstati sitno seckani luk.
9. Kad luk postane staklast dodamo rendanu šargarepu i dinstamo dok ne omekša.
10. Nakon toga dodamo sok od paradajza i još malo prokuvamo a zatim stavimo u lonac u kom smo kuvali kupus, cveklu i krumpir. Polagano promešamo i dosolimo po ukusu.
11. Pustimo da baci ključ i kuvamo 1-2 minuta, a zatim jelo sklonimo sa ringle.
12. Meso koje smo prethodno ostavili na stranu, malo propržimo u tiganju da dobije zlatno žutu boju.
13. Jelo je sad spremno za služenje.
Posluživanje
Po želji u jeli možete dodati malo sirćeta pa i naseckane ljute papričice(u tanjir iz kojeg jedete), može i malo pavlake.
Jelo se takođe možete praviti i od svinjetine ili junetine,ali se u Rusiji nekada pretežno pravio od starije kokoške.
Ovo je letnja varijanta jela, jer se tada u boršč stavlja cvekla koja se u slanoj vodi odstajala par dana na suncu te se prirodno ukiselila. Zbog toga i napomena da po potrebi možete dodati sirćeta. Zimska varijanta se pravi sa kiselim kupusom.
Prijatno!