SAVRŠENO JELO NA KAŠIKU

Za meso koje se topi u ustima: Napravite čuveno francusko jelo - goveđi gulaš iz rerne! (RECEPT)

Obratite pažnju na to kojim redosledom stavljate povrće u vatrostalnu posudu kako se ne bi u potpunosti rastopilo u jelu.

Recepti
Autor:
Za meso koje se topi u ustima: Napravite čuveno francusko jelo - goveđi gulaš iz rerne! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Beef bourguignon ili govedina na burgundski način je jelo koje se može nazvati i francuskim gulašem od govedine u crvenom vinu. S obzirom na to da se termički obrađuje satima na niskoj temperaturi, meso je na kraju kuvanja mekano poput maslaca pa se može jesti viljuškom. Iako se smatra nacionalnim jelom Francuske, svaki kuvar ima svoj recept za pripremu. Mi vam donosimo onaj najlakši – koji se veći deo vremena krčka u pećnici. Obratite pažnju na to kojim redosledom stavljate povrće u vatrostalnu posudu kako se ne bi u potpunosti rastopilo u jelu.

Sastojci:

  • 1 kg goveđih obraza
  • 400 grama goveđeg repa
  • 300 ml goveđeg bujona
  • 200 grama slanine
  • 200 grama šampinjona
  • 60 ml brendija
  • 12 komada manje ljutike
  • 5 šargarepi
  • 2 češnja belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 2 grančice majčine dušice
  • 1 luk
  • 1 flaša crvenog suvog vina
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica muškatnog oraščića
  • 1 kašica mlevenog đumbira
  • sveži peršin
  • malo maslinovog ulja
  • so i biber

Priprema:

1. U lonac stavite da se kuva sos, odnosno naseckani luk i dva češnja belog luka, jednu veću šargarepu narezanu na kolutiće i sve zalijte vinom.

U lonac stavite i začine poput mlevenog đumbira, muškatnog oraščića, , lovorov list, majčinu dušicu, peršun i biber. Kuvajte na umerenoj temperaturi sve dok se smesa ne smanji za pola. 2. U zasebnm tiganju propržite slaninu isečenu na kockice. Kad slanine dobije zlatnožutu boju, izvadite je i stavite sa strane. 3. Na preostaloj masnoći prodinstajte preostale šargarepe isečene na kolutiće i pečurke isečene na pola. Dinstajte sve dok povrće ne dobije zlatnu boju, pa ih izvadite iz lonca. 4. Na istoj masnoći dinstajte i ljutiku isečenu na veće komade. Kada luk omekša, prebacite ih u istu posudu s drugim povrćem.

5. Ako u tiganju više nema masnoće, dodajte malo maslinovog ulja. Na njemu propržite komade goveđih obraza i repa koje ste nešto pre umočili u brašno. 6. Sklonite meso s vatre kad dobije lepu smeđkastu boju. 7. Ulijte brendi kako biste deglazirali tiganj. U tiganj dodajte i bujon pa redukovani vinski sos iz kog ste prethodno odstranili povrće i začine. Sve dobro promešajte. 8. Dobijenu tečnost prelijte u duboku vatrostalnu posudu, pa u nju uronite proprženu govedinu. Pokrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni na 2 sata i 30 minuta. 9. Nakon isteka tog vremena izvadite govedinu iz rerne, umešajte u posudu dinstano povrće, i sve zajedno termički obrađujte u rerni još 30 minuta. 10. Odvojite meso od kosti repa i vratite ga u sos zajedno s hrskavom slaninom. Pospite sa svežim peršinom i poslužite s preprženim hlebom.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs