Probajte

NAJČUVENIJI RECEPT DŽULIJE ČAJLD: Napravite krem čorbu od krompira i praziluka - ne postoji bolja! (RECEPT)

Trendovi u kulinarstvu se menjaju iz godine u godinu i iz sezone u sezonu, ali ponekad nije loše osvrnuti se i na nešto klasičnije recepte i podsetiti se šta ih je učiilo toliko poznatim i popularnim. Jedno od imena koje se povezuje sa „starim“ načinom kuvanja je Džulija Čajld.

Recepti
Autor:
NAJČUVENIJI RECEPT DŽULIJE ČAJLD: Napravite krem čorbu od krompira i praziluka - ne postoji bolja! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ova Amerikanka proslavila se svojim receptima za jela klasične francuske kuhinje, koje je sakupila i objavila u knjizi Mastering the Art of French Cooking. Tu se zaista može pronaći veliki broj primamljivih recepata, a jedan od najpoznatijih je onaj za čorbu od praziluka i krompira. U nastavku vam donosimo taj recept, sa sitnim izmenama.

Sastojci:

  • 2 kašike neutralnog ulja, poput ulja semena grožđa ili uljane repice
  • 4 ili 5 krompira, oljuštenih i krupno seckanih
  • 3 velika praziluka, oprana i tanko sečena
  • 6 šolja bujona od povrća (ili pilećeg)
  • Košer so, po ukusu
  • 1 do 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
  • Pola šolje pavlake
  • Pola šolje milerama
  • Trećina šolje seckanog peršuna ili vlašca

Priprema:

Zagrejte ulje u velikoj šerpi na srednjoj jačini i dodajte krompir i praziluk. Kuvajte sa povremenim mešanjem, dok povrće ne omekša i poprimi blago braon boju, što je oko 8 do 12 minuta, zavisno od zapremine šerpe i površine njenog dna.

Dodajte bujon od povrća i sačekajte da provri. Smanjite na nisku temperaturu i krčkajte 30 do 40 minuta, ili dok povrće ne postane meko.

Izblendajte dok smesa ne postane glatka, koristeći štapni ili stoni mikser.

Dodajte pavlaku i začinite po ukusu solju i sokom od limuna.

Sipajte u tanjire i ukrasite sa malo milerama i dosta seckanog peršuna.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs