Supa od belog luka koja se služi u hlebu je slovačko nacionalno jelo, koje se čak jede i u Češkoj.
Naročito je popularna tokom zime jer beli luk štiti od virusa i prehlada. Često se u ovaj obrok dodaje narendani domaći kozji sir ili kuvano jaje, zbog čega daje osećaj sitosti.
Sastojci:
- 600 ml pilećeg bujona
- 600 ml obične vode
- 1 glavica belog luka
- 50 ml maslinovog ulja
- sol i biber po želji
- par listova peršuna
- par kriški starog hleba
- sir
- jaje po želji
Priprema:
- Zagrejte u loncu pileći bujon s pola litre obične vode.
- Čenove belog luka zagrejte u maslinovom ulju na laganoj vatri.
- Nakon 10 minuta sklonite s vatre.
- Sameljite beli luk u koji ćete postupno dodavati toplo ulje.
- Razredite tečnost sa 100 ml obične vode.
- U zagrejani pileći bujon dodajte smesu od belog luka.
- Posolite i pobiberite po želji, te dodajte peršun.
- Kuvajte na laganoj vatri dok se ne sjedine svi sastojci.
- Pri kraju kuvanja narendajte malo topljenog sira ili skuvajte razmućeno jaje.
- Supu prelijte preko kockicama starog hleba koje ste prethodno tostirali u tiganju ili tosteru.
- Ukrasite peršuom.
Krem supa od krompira gotova za 20 minuta: Gusto zadovoljstvo ukusa koje ćete obožavati! (RECEPT)