Ukus koji ćete obožavati

Mlečne kiflice meke kao puter: Mini zalogajčići ili velike buhtle! (RECEPT)

Sami izaberite veličinu peciva i uživajte u svakom zalogaju

Recepti 23.05.2019. - 15:32h Autor: domacirecepti.net
Foto: Shutterstock

Sastojci: 300 g mekog brašna, 1 kg oštrog brašna, 800 ml mleka, 2 kašike šećera, 20 g suvog kvasca, 2 kašike soli, 100 ml ulja, 400 g maslaca.


Priprema: U toplo mleko staviti kvasac, šećer i 2 kašike oštrog brašna.

Ostaviti 10 minuta da kvasac nadođe, a maslac odmah staviti u zamrzivač.

U veću posudu istresti sve brašno pa dodati nadošao kvasac i umesiti varjačom ili rukom.

 

Kada se sve lepo sjedini dodati skoro sve ulje i so pa opet mesiti. Zatim dodati oko 200 g mekog brašna i mesiti testo sve dok ne prestane da se lepi za ruke. Umešeno testo preliti preostalim uljem, opet premesiti pa ostaviti sat vremena pokriveno krpom da odstoji i naraste.

 

Naraslo testo uz pomoć malo brašna blago premesiti pa podeliti na dva dela. Razvući polovinu testa u pravougaonik otprilike 80 x 50, pa na njega narendati pola mere maslaca. Uviti u rolat pa rolat preseći na dva dela. Isto uraditi i sa drugim delom testa.

 

Uzeti prvi rolat i razvlačiti više vodoravno nego uspravno, na debljinu 3-5 mm. Iseći zatim testo cik-cak u trouglove pa nadevati po želji (stavite rendanu šunku, sir, kečap, origano...)

 

Zatvarati, uvijati kiflice kako to inače radite pa slagati u pleh. Premazati kiflice umućenim jajetom, posuti po želji morskom solju ili semenkama. Uključiti rernu na 200 stepeni, a kiflice taman ostaviti da odstoje dok se rerna zagreje. Peći 15 - 20 minuta ili dok lepo ne porumene.

 

Kada poslažete prvu turu kiflica, odmah uzimate testo dalje i razvlačite, filujete i motate za drugi pleh, a sve kiflice stoje dok se prethodne ne ispeku i fino rastu.

 

Prijatno!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...