Ukoliko su i vama pretekla kuvana jaja od Uskrsa i već vam je unapred muka od ideje da danima jedete kuvana jaja – evo rešenja. Jednostavna jela od kuvanih jaja pomoći će vam da preostala praznična jaja utrošite, a pritom ćete uživati u novim ukusima.
Jela su tako pravljena da će u njima podjednako uživati i deca i odrasli, a pritom – recepti se spremaju lako i sve potrebno već imate u kuhinji.
1. Ćufte od jaja
Sastojci:
- 300 grama domaće šunke ili šunka salame
- 4 kuvana jajeta
- 2 friška jajeta
- kašikica – dve prezle prezle
- začini po ukusu
Priprema:
Oljuštite i izgnječite kuvana jaja, a potom naseckajte šunku. U posebnoj posudi umutite dva friška jajeta. Pomešajte umućena jaja, sa smesom od kuvanih jaja i dodajte šunku. Dodajte začine po ukusu, a potom dobro izmešajte. Kada se smesa sjedini, dodajte malo prezle, tek toliko da smesa prestane da bude lepljiva. Formirajte ćuftice i poslažite ih u pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 180 stepeni.
2. Mesna štrudla
Sastojci
- 1/2 kg mlevenog svinjskog mesa (može i mešavina svinjetina/junetina)
- 2 jajeta
- 1 crni luk
- 7-8 kašika prezle
- začini po ukusu
- 5 kuvanih jaja
Priprema:
Iseci luk na sitno, što sitnije možete, a potom pomešati sa mlevenim mesom i začinima po ukusu. Trebalo bi koristiti, pored soli, biber i vegetu, kao i malo aleve paprike. Umutiti viljuškom dva cela jajeta i dodati u smesu. Zatim, dodavati prezlu, postepeno i mesiti, sve dok smesa ne prestane da bude lepljiva.
Namastiti tepsiju ili je obložiti papirom za pečenje. Na dnu tepsije poređati jedan sloj smese, debljine prsta. Na njega staviti, uz manje razmake 5 očišćenih barenih jaja. Prekriti ostatkom mesne smese. Zagrejati rernu na 180 stepeni i peći 35 – 40 minuta.
3. Salata od kuvanih jaja:
Salata od kuvanih jaja je jednostavan, ali izuzetno ukusan obrok koji se može pripremiti brzo i lako. Ovaj recept kombinuje svežinu raznovrsnog povrća sa bogatstvom proteina iz kuvanih jaja, a začinjava se blagim limunovim sokom i aromatičnim maslinovim uljem. Evo detaljnog recepta:
Sastojci:
- 4 kuvana jaja
- 2 šolje iseckane zelene salate
- 1 šolja iseckanog paradajza
- 1 šolja iseckanog krastavca
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- Sok od pola limuna
- So po ukusu
- Biber po ukusu
Uputstvo:
Operite i osušite zelenu salatu, paradajz i krastavac.
Isecite zelenu salatu na manje komade i stavite je u veću posudu za salatu.
Iseckajte paradajz na kockice i dodajte ga u posudu sa zelenom salatom.
Iseckajte krastavac na kolutove i dodajte ga u posudu.
Začinjavanje:
Preko povrća u posudi rasporedite kriške kuvanih jaja.
Pripremite preliv tako što ćete u maloj posudi pomešati maslinovo ulje i sok od limuna. Začinite preliv sa malo soli i bibera po ukusu. Prelijte preliv preko salate i kuvanih jaja.
4. Francuski krompir
Sastojci:
- 1 kg krompir
- 5-6 barenih jajeta
- 250 gr kobasice
- 1 mala pavlaka
- 2 jajeta
- začini
Priprema:
Oljuštiti krompir i iseći na tanje ploške. Kuvati ih dok ne postanu meke, ali paziti da se ne prekuvaju. Izvaditi i ocediti ploške krompira. Dok se krompir cedi, oljuštiti barena jaja i naseći na tanke kolutove. Na isti način iseći i kobasicu. U jednoj posudi razmutiti dva jajeta i tome dodati pavlaku – mutiti ručno dok se ne sjedini.
U vatrostalnu činiju ređati red krompira, red jaja, pa red kobasice i tako dok se ne utroši materijal. Svaki red krompira i jaja začiniti po ukusu. Završiti redom krompira, a potom preliti smesom od jaja i pavlake. Peći na 180 stepeni 25 minuta.
5. Pire od kuvanih jaja
Pire od kuvanih jaja je jednostavan, ali izuzetno ukusan namaz koji se može pripremiti za doručak, užinu ili kao deo posluženja na zabavi. Ovaj recept kombinuje kremastu teksturu kuvanih jaja sa bogatstvom ukusa od dodataka poput majoneza i senfa. Evo detaljnog recepta kako ga napraviti:
Sastojci:
- 4 kuvana jaja
- 2 kašike majoneza
- 1 kašika dijon senfa
- Prstohvat soli
- Prstohvat bibera
- Tost ili krekeri za posluživanje
Priprema pirea:
U većoj posudi ili činiji, izgnječite kuvana jaja viljuškom dok ne postanu fino izmrvljena.
Dodajte majonez i dijon senf u izgnječena jaja.
Posolite i pobiberite po ukusu.
Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete kremastu i jednoličnu smesu.
Poslužite pire od kuvanih jaja kao namaz na tostu ili krekerima.
Možete ga ukrasiti tankim kolutovima povrća poput krastavca ili paradajza radi dodatne dekoracije i osveženja.
Ovaj namaz je odličan kao deo doručka, užine ili kao predjelo na zabavama.
Ovaj pire od kuvanih jaja je brz i jednostavan za pripremu, a pruža bogatstvo ukusa i hranljivih sastojaka. Svakako ga isprobajte i uživajte u njegovom jedinstvenom ukusu!
6. Punjena jaja
Sastojci:
- 12 barenih jaja
- 1 kafena šolja majoneza
- 2 kašičice senfa
- biber i so po ukusu
- 50 grama tvrdog sira
Priprema:
Barena jaja pažljivo očistiti i potom preseći na pola, uzdužno. Pažljivo odvojiti belance i žumance. Belanca očistiti, a potom poređati na tacnu i odložiti sa strane.
Žumanca izgnječiti viljuškom ili štapnim mikserom, dodati jaja i senf, a potom i prstohvat soli. Dobro izmešati, smesa ne treba da ima gromuljice. Kada ste zadovoljni ukusom, odajte krupnije mleveni biber. Dobijenom smesom napunite polovine belanaca, a potom preko njih izrendajte tvrdi sir.
7. Namaz od kuvanih jaja
Sastojci:
- 6 tvrdo kuvanih jaja
- pola šolje majoneza
- 50 grama margarina
- 1 kašika senfa
- so, biber
Priprema:
Očistiti tvrdo kuvana jaja i dobro ih ispasirati, najbolje štampnim mikserom, sve dok se ne dobije kompaktna smesa. Razmekšati margarin i dodati smesi, a zatim dodati i majonez i senf. Kada se smesa sjedini, dodati so i biber po ukusu, pa dobro promešati.
8. Ruska salata
Ruska salata, poznata i kao Olivier salata, je klasično jelo koje potiče iz Rusije. Ova salata je bogata i ukusna kombinacija kuvanih jaja, krompira, graška, šargarepe i kiselog krastavca, začinjena sa kremastim majonezom i blagim senfom. Evo detaljnog recepta kako da je pripremite:
Sastojci:
- 4 kuvana jaja
- 2 krompira, srednje veličine
- 1 šolja kuvanog graška
- 1 šargarepa, srednje veličine
- 2 kisela krastavca
- 1/2 šolje majoneza
- 1 kašičica dijon senfa
- So po ukusu
- Biber po ukusu
Sveži peršun za dekoraciju (opciono)
Skuvajte krompir u ljusci dok ne omekša, zatim ga oljuštite i isecite na kockice.
Skuvajte grašak i šargarepu u posoljenoj vodi dok ne budu mekani, zatim ih ocedite i ohladite pod hladnom vodom. Isecite šargarepu na male kockice.
Iseckajte kisele krastavce na male kockice.
U velikoj posudi pomešajte iseckana kuvana jaja, krompir, grašak, šargarepu i kisele krastavce.
Dodajte majonez i dijon senf, pa sve dobro promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
Začinite salatu sa malo soli i bibera po ukusu.
9. Tuna salata sa kuvanim jajima
Tuna salata sa kuvanim jajima je osvežavajuća i hranljiva kombinacija sastojaka koja će zadovoljiti vaša čula ukusa. Ova salata donosi spoj sočne tunjevine, kremastog majoneza, bogatstva kuvanih jaja i hrskavog povrća, uz dodatak osvežavajućeg limunovog soka. Evo kako da je pripremite:
Sastojci:
- 2 konzerve tunjevine u vodi, oceđene
- 4 kuvana jaja, iseckana
- 1 crvena paprika, iseckana na kockice
- 1 mali luk, sitno iseckan
- 1/2 šolje majoneza
- Sok od 1 limuna
- So po ukusu
- Biber po ukusu
- Sveži peršun ili vlašac za dekoraciju (opciono)
- Listovi zelene salate za posluživanje (opciono)
U velikoj posudi pomešajte tunjevinu, iseckana kuvana jaja, crvenu papriku i sitno iseckan luk. Dodajte majonez i sok od limuna u posudu sa ostalim sastojcima. Promešajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine.
Začinite salatu sa solju i biberom po ukusu.
Posluživanje:
Prebacite salatu u činiju za posluživanje.
Salatu možete poslužiti kao hladno predjelo tako što ćete je servirati na listovima zelene salate, ili je koristiti kao punjenje za sendviče ili kanapee.
Kuvana jaja sa sosom od paradajza
Sastojci:
- 6 kuvanih jaja
- 400g konzerviranog paradajz sosa (ili 4 sveža paradajza)
- 1 crveni luk, sitno iseckan
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- So po ukusu
- Biber po ukusu
- 2 kašike iseckanog svežeg bosiljka ili peršuna
Ako koristite svež paradajz, operite ga, oljuštite i iseckajte na kockice.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
Dodajte sitno iseckani crveni luk i beli luk u tiganj, i dinstajte ih dok ne omekšaju i postanu blago zlatno smeđi, oko 5 minuta.
Dodajte paradajz sos (ili sveže paradajze) u tiganj i mešajte.
Začinite sos sa solju i biberom po ukusu, i ostavite da se krčka na laganoj vatri oko 10-15 minuta, dok se ne zgusne.
Kad je sos od paradajza gotov, pažljivo spustite kuvana jaja u tiganj sa sosom.
Lagano promešajte kako bi se jaja obložila sosom sa svih strana.
Nastavite kuvanje još nekoliko minuta dok jaja ne postanu dovoljno topla.
Poslužite kuvana jaja u sosu od paradajza toplo, posuto iseckanim svežim bosiljkom ili peršunom kao dekoracijom.
Jelo se odlično slaže sa svežim hlebom ili kuvanim pirinčem.
Ovo su samo neke od ideja, a mogućnosti su zaista brojne kada su u pitanju jela sa kuvanim jajima. Slobodno eksperimentišite i prilagodite recepte svojim ukusima i preferencijama!