Stilova preporuka

Jelovnik za Vaskrs: Opustite se uz najukusnije domaće đakonije! (RECEPTI)

Donosimo vam predlog jelovnika za najradosniji praznik

Recepti
Autor:
Jelovnik za Vaskrs: Opustite se uz najukusnije domaće đakonije! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Vaskršnji praznici su pred vratima. Ostalo je još samo par dana do najradosnijeg praznika. Dok deca s nestrpljenjem očekuju poklone i slavlje, muškarci se raduju ukusnim obrocima, domaćice planiraju jelovnik...

Stil vam donosi predlog predjela, glavnog jela i deserta za najradosniji hrišćanski praznik:

PREDJELO:

Pita sirnica od gotovih kora

Potrebno je: 500 grama gotovih kora za pite; 300 grama sitnog sira; 1 kisela pavlaka; 100 ml gustog jogurta; 4 jaja; malo soli; malo ulja; 200 ml kisele vode.

Priprema: Umutite jaja, sir, pavlaku, jogurt i so. Gotove kore razmotajte, uzmite jednu pa je pospite sa malo ulja i malo kisele vode, pa preko nje stavite drugu koru i filujte sa sirom. Smotajte i stavite u pleh. Ponovite postupak dok ne potrošite materijal. Pitu pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.

Pročitajte i: Bosanski burek od gotovih kora: Od sada ćete ga samo ovako praviti! (RECEPT)

foto: Profimedia

Tradicionalne pogačice

Potrebno je: 1,5 kg brašna; 30 g pivskog kvasca; 4 žumanceta; 4 kašike šećera; parče putera; kora limuna; žumance za premazivanje; so; malo mleka.

Priprema: Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta. U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno. Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera(rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, pogača će biti mnogo vlažnija i ukusnija. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite na dasku, ukrasite po želji i ispecite!

Naš predlog je da od ovog testa ispletete pletenice koje ćete saviti u krug a na sredinu staviti lopticu od folije i tako ih ispeći. Pečene pogačice osloboditi folije a na njeno mesto staviti išarano vaskršnje jaje. Svakom ukućaninu nameniti po jednu pogačicu!

Pročitajte i: Punjena pogača: Bolja i mekša čak i od pite sirnice! (RECEPT)

foto: Profimedia

Slana torta od pečenih paprika

Potrebno je: 10 pečenih paprika; 200 mililitara kisele pavlake; 200 grama majoneza; 200 grama krem sira; 200 grama krugova šunke; 2 kuvana jaja; 1 pakovanje tost kačkavalja; 100 grama kačkavalja; ulje; nekoliko celih maslinki; so; mleveni crni biber.

Priprema: Pečene paprike oljuštimo, odstranimo semenke i drške pa ih ispohujemo. Kada se prohlade ređamo ih u vatrostalnu činiju, a preko njih mažemo fil od pavlake, majoneza i krem sira. Zatim stavljamo kolutove šunke, pa opet red paprika pa fil, pa kačkavalj, pa fil i na kraj izrendamo kačkavalj i kuvana jaja. Ukrasimo sa maslinama i peršunom.

Pročitajte: Slana torta od palačinki: Postaće omiljeno jelo vaših najmilijih! (RECEPT)

foto: Profimedia

Domaća supa

Potrebno je: 2 pileća bataka; 3 šargarepe; 2 paškanata; 1 glavica crnog luka; 1 veći krompir; so; biber; veza svežeg peršuna; testenina za supu.

Priprema: Batake operite i stavite u šerpu pa nalijte vodom. Povrće očistite pa sitno isecite osim luka. Sve stavite u šerpu sa mesom pa kuvajte na laganoj vatri oko sat i po, do dva sata. Kada se meso i povrće skuvaju, dodajte začine, testeninu za supu i svež peršun pa kuvajte još oko 10ak minuta. Služite toplo!

Pročitajte i: Gotova za pola sata: Krem supa od brokolija (RECEPT)

foto: Shutterstock

GLAVNO JELO

Jagnjeće pečenje sa mladim krompirom

Potrebno: Jagnjeće meso, krompir, začini, so i biber, malo masti.

Priprema: Meso oprati, osušiti, namazati senfom i sitno seckanom majčinom dušicom, kao i sa soli i biberom. Pleh malo podmazati sa masti pa staviti meso da se peče na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa. Za dobro pečeno meso, savet je da se peče na umerenoj temperaturi duži period. Kada meso bude pred kraj pečenja, dodati mu dobro oprane mlade krompiriće. Sve peći još oko poal sata pa izvaditi iz rerne i posluživati toplo.

Pročitajte i: Savršen nedeljni ručak: Napravite teleće pečenje sa krompirom, ukusu nećete odoleti! (RECEPT)

foto: Profimedia

DESERT

Čokoladna torta

Potrebno je: 300g čokolade za kuvanje, 100g putera, 75g kakaa, 20g instant kafe, 4 jaja, 200g šećera, 1 kašika brašna

Priprema: Namrvite čokoladu i istopite je zajedno s puterom na slaboj ringli. Nakon što se istopi i homogenizuje promešajte s kakaom i kafom. Ostavite smesu da se ohladi sa strane i za to vreme veoma dobro umutite jaja sa šećerom i brašnom.

Sipajte smesu od jaja u čokoladnu i mešajte u ujednačenu smesu. Sipajte smesu u kalup za pečenje sa zidovima koji se odvajaju, a koji ste postavili masnim papriom za pečenje.

Ispecite finu čokoladnu tortu u rerni zagrejanoj na 175-180 stepeni oko 15 minuta. Unutrašnjost torte treba da ostane blago tečna, a spolja da ima prijatnu koricu.

Pročitajte i: Vaskršnja baklava: Bogat i sočan kolač za svečane prilike! (RECEPT)

foto: Profimedia

Savet plus:

Ne zaboravite da su zvezde vaskršnjeg stola upravo šarana vaskršnja jaja.

Ako ste postili Vaskršnji post, vodite računa da pametno mrsite. Ne dozvolite da se prejedete. Sve probajte po malo i razumno. Cilj Vaskrsa je radovanje, a ne prejedanje.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs