Štedljivi recept

4 vrste kolačića od jedne smese: Posni i mrsni, neverovatno ukusni! (FOTO)

Idealni za svečanosti, ali i za svakodnevne prilike

Recepti 19.03.2019. - 09:41h Autor: Stil / serpica.net
Foto: Shutterstock

Sastojci za osnovnu masu: 500 g margarina (koristite posni margarin ako postite, ili puter za bolji ukus ukoliko pravite mrsnu varijantu), 300 g šećera u prahu, 800-900 g mlevenog keksa (posnog ili mrsnog), 200 g bele čokolade (za post posna), 150 ml soka od pomorandže.


Dodatke izaberite sami, a mi vam donosimo poželjne razmere: 3 kašike maka, 3 kašike kokosa, manja šolja višanja, 2 kašike kakao praha, 1 kašika ruma, 100-150 g krema od lešnika, 100-150 g pečenih mlevenih lešnika, šolja suvog voća po izboru (kajsije, smokve, šljive, brusnice, grožđe)...

 

Priprema:  U posudu stavite omekšali margarin i šećer u prahu i pomešajte. Dodajte otopljenu čokoladu, a zatim i mleveni keks, za početak pola mere, pa postepeno dodajte ostatak i na kraju sok od pomorandže. Sve dobro promešajte. Podelite masu na 4 dela.

 

Primeri ukusa: U prvi deo ubacite mak, u drugi kokos, u treći kakao i rum i u četvrti sameljite lešnike sa suvim voćem. Pomešate svaku smesu.

Australijske karamel kocke: Ovo su najlepše štanglice na svetu (RECEPT)

Smesu sa kakaom stavite na radnu površinu obloženu folijom i oblikujte u kvadrat i stavite u frižider da se stegne na jedno 20 minuta. Kada izvadite isecite je na kvadratiće i na svaki stavite po višnju.

 

Masu sa kokosom stavite na radnu površinu takođe obloženu folijom i razvijte je tako da od nje dobijete oblik kore, premažite je kremom od lešnika i uvijte u rolat uz pomoć folije. Stavite ga u frižider. Kada se stegne isecite ga.


Masu sa suvim voćem stavite na radnu površinu i oblikujte kao piramidu ili rolat pa stavite u frižider. Kada se stegne secite je na trouglove ili krugove i pospite lešnicima.

 

Od mase sa makom napravite kuglice koje možete da uvaljate u mak ili umočite u otopljenu čokoladu.

 

Kolače lepo servirajte na tanjir i poslužite. Prijatno!

 

U videu pogledajte detaljnu pripremu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs