Kažu da je savršen

Vulkanski hleb: Specijalitet sa Islanda fascinirao svet (RECEPT)

Pravi od šest sastojka u određenoj količini, ali akcenat je zapravo u načinu pečenja
Trpeza 26.12.2016. - 11:34h Autor: oslobodjenje.rs
Foto: Youtube Printscreen / Alison E Grasso

Island je već poznat kao "zemlja leda i vatre", a sam pogled na prelepu prirodu ovog ostrva dovoljna je da se zaljubite na prvi pogled u sve što ona nudi.

 

Turizam je u ovoj državi prilično razvijen, što se posebno primećuje u jednom manjem gradu po nazivu Lejgarvatn koji živi upravo od banjskog turizma - zahvaljujući obližnjim vulkanima i geotermalnoj energiji.

 

Međutim, ovakvo tlo nije pogodno samo za banjski turizam, što je dokazao i jedan mladi stanovnik ovog grada, koji vreo pesak ovog podneblja koristi za nešto krajnje neočekivano.

 

Naime, Viktor Sveinson je od obližnje poljane koja je većim delom prekrivena vrelim peskom, napravio svoju pekaru, odnosno rernu. Pitate se kako? U kratkom videu, pod nazivom Volcano Bread ("Vulkanski hleb") Viktor, kao glavni junak, objasnio je na koji način je iskoristio vrelinu peska.

 

Posne pihtije od šarana: Slasni novitet na posnoj slavi! (RECEPT)

 

Foto: Youtube printscreen / Alison E Grasso
Foto: Youtube printscreen / Alison E Grasso

Temperatura zemlje u gradu Lejgarvatn, zahvaljujući obližnijim vulkanima, dostiže oko 100 stepeni, što je Viktor iskoristio kako bi pripremao nešto što se sada već smatra specijalitetom ove zemlje - vulkanski hleb.

 

Ovaj hleb je naziv dobio ne zbog sastojaka,već zbog načina na koji se peče, a Viktor je objasnio da mu je za pečenje neophodni lopata i šerpa!

 

Naime, vulkanski hleb se pravi od samo šest sastojka u određenoj količini: četiri šolje ražanog brašna, dve šolje pšeničnog, dve šolje šećera, četiri kašičice praška za pecivo, litar mleka i prstohvat soli, a način na koji se priprema je posebno interesantan.

 

Kako bi se ispekao vulkanski hleb potrebno je najmanje 24 časa, ali ga je, prema mišljenju onih koji su ga probali, vredno čekati!

 

Pogledajte u videu kako se priprema i kako izgleda "vulkanski hleb" - specijalitet Islanda:

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...