Pljeskavice su jedno od omiljenih jela na našim prostorima i spremaju se od mesa, ali ni njihovoj posnoj verziji nećete moći da odolite. Ukoliko postite na vodi, pljeskavice pripremite prema receptu, samo što ćete umesto da ih spuštate u ulje, peći u rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Sastojci:
- 150 g sojinih ljuspica
- 100 g prosušene sredine od hleba
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 krompir
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 200 g brašna
- 1 kašika suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice bibera
- ulje za prženje
Priprema:
Sojine ljuspice potopiti u toplu vodu, da nabubre. Toplom vodom pokvasiti sredinu hleba. Luk, krompir i šargarepu ubaciti u električnu seckalicu (ili sitno izrendati), usitniti, pa sjediniti sa dobro oceđenom sojom i hlebom. Dodati začine i sa brašnom napraviti jednoličnu smesu. Brašnjavim rukama formirati loptice i malo dlanom spljeskati, pa pržiti u vrelom ulju. Vaditi pljeskavice na papirni ubrus, da upiju višak masnoće. Služiti uz prilog i salatu po želji.