olakšajte sebi

20 genijalnih trikova iskusnih domaćica za brže kuvanje i savršene obroke!

Vrhunske domaćice skraćuju vreme kuvanja uz pomoć određenih trikova

Trpeza 04.09.2019. - 11:28h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Svaka domaćica ima neki svoj način kako priprema omiljena jela.

 

Kako bi se vašem kuhinjskom umeću divili ukućani i gosti koje dočekujete, otkrićemo vam trikove domaćica za brže spremanje obroka i ukusniju hranu. 

 

Ne ispirajte testeninu


Nikako to ne radite jer ćete vodom uništiti ukus i prirodni skrob koji pomaže da se sos lepo spoji sa testeninom.  

 

  • Oceđenu testeninu raširite na tiganju da se ohladi.
  • Vodu u kojoj ste kuvali testeninu možete da iskoristite za zgušnjavanje sosa.

 

Trikovi koji će vam sačuvati zdravlje: Evo kako da proverite da li su jaja sveža, ali i mnoge druge namirnice!

foto: Shutterstock


Spasite raspadnuti kolač

 

  • Ako vam se biskvit raspadne prilikom seckanja, sakupite ga i stavite u staklenu posudu, te dopunite svežim voćem, nekom finom kremom, šlagom. Rezultat će biti sasvim nov i efektan desert u čijem ukusu ćete uživati.

 

Papir za pečenje za lakše čišćenje

 

  •  Tepsiju ćete lakše očistiti ako stavite papir za pečenje pre ubacivanja hrane i pečenja. Takođe, namirnice se neće lepiti za podlogu i nećete se hvatati za glavu zbog zagorelog jela ili kolača.

 

 Iskoristite nož za seckanje pice

 

  • Začinsko bilje ćete lakše usitniti ukoliko koristite nož kojim se secka pica, a izgleda kao kotač. Na taj način ćete brzo iseckati i palačinke ili usitniti hranu za malu decu.

 

 Otpatke stavite u posudu

 

  • Dok pripremate hranu za kuvanje, sve otpatke od voća, mesa, ljuske od jaja ubacujte u posudu koju držite na radnoj površini, pa tek kasnije sve zajedno prospite u smeće.  

 

Za lakše guljenje jaja

 

  • Kašičicu soli dodajte u vodu ako želite da lako uklonite ljusku sa tvrdo kuvanih jaja. Zahvaljujući soli ljuska se neće raspadati u sitne komadiće, već će ostati u većim komadima pa će guljenje biti jednostavnije.
foto: Profimedia

 

Brzo čišćenje blendera

 

  • Napunite blender do jedne trećine sa toplom vodom i dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova.
  • Poklopite i uključite ga na desetak sekundi pa isperite.

 

Brzinski do mrvica

 

  • Ako vam nestane hlebnih mrvica, a imate viška hleba i peciva, naseckajte ih, stavite u kesicu, zatvorite je i zamrznite.
  • Ubacite ih u blender, usitnite bez prethodnog odleđivanja i iskoristite za pripremu jela.

 

 Iscedite više soka iz limuna

 

  • Stavite limun u mikrotalasnu na deset sekundi kako biste razgradili ćelije u citrusu i ubrzali protok sokova. Tako ćete iscediti više soka iz limuna.  

 

Pripremite maslac za kolače


Ako pravite pitu od tiesta, maslac ne morate seckati nožem. To ćete bolje napraviti ukoliko upotrebite rende za sir.

  • Maslac zamrznite pa ga iseckajte direktno u brašno.
  • Naizmenično rendajte maslac i prekrivajte ga brašnom sve dok ne dobijete mrvičastu strukturu.

 

Zaboravite na vagu: Jednostavno i lako namirnice možete izmeriti uz pomoć čaše, kašike i tanjira!

foto: Shutterstock

Iskoristite ostatke vina

 

  • Ukoliko vam je ostalo malo vina u flaši, a ne planirate skoro da ga popijete  ulijte ga u posudu za pravljenje kockica leda i zamrznite.
  • Kasnije te kockice iskoristite za pripremu raznih jela.

 

Saveti:

 

Belo i penušavo vino najbolje se slaže u krem i bistre supe dok je crno prikladnije uz govedinu ili paradajz.

 

Kremastiji maslac od kikirikija

 

  • Ukoliko želite da vam maslac od kikirikija bude kremastiji i da se lakše razmazuje, preokrenite teglu naopako i ostavite neko vreme.
  • Masnoće nakupljene na vrhu će se pomešati sa ostatkom. Samo pazite da je poklopac dobro zatvoren kako vam dragoceno ulje ne bi iscurilo.

 

Oslobodite frižider

 

  • Ako vam je frižider pretrpan hranom i pićem tokom hladnih dana i pićem,  slabije kvarljivu hranu stavite kod ulaznih vrata, na primer, voće i povrće.

 

6 spasonosnih kuhinjskih trikova: Olakšaće život svim domaćicama!

foto: Shutterstock

Praznom flašom odvojite žumance

 

  • Razbijte jaja u plitkoj posudi, pa stisnite flašu da izađe vazduh iz nje.
  • Otvor stavite uz žumance , usisajte ga pa izbacite u posebnu posudu, i tako sve redom.

 

Brzinsko seckanje čeri paradajza

 

  • Uzmite dva veća poklopca od tegle, na jedan poslažite mini paradajz, lagano pritisnite drugim poklopcem i presecite ih nožem sve odjednom.

 

Sekač za jabuke


To što je ovo kuhinjsko pomagalo namenjeno seckanju jabuka ne znači da ne može iseckati uz pomoć njega i neku drugu hranu. Na primer, sekač za jabuke odličan je za seckanje krompira.

 

Brzo omekšajte sladoled


Ako vam se dogodi da izvadite posudu sa sladoledom iz zamrzivača pa bude tvrd kao kamen, brzo ćete ga omekšati pomoću ovog trika.

 

  • Oštar nož zagrejte u vrućoj vodi, pa iseckajte sladoled na više mesta, uzduž i popreko.
  • Ti mali rezovi povećaće površinu sladoleda izloženu vazduhu i tako će brže postati mekši za jelo.

 

Brzo odleđivanje mesa u hladnoj vodi

 

  • Uzmite zaleđeni komad i zajedno sa kesicom ga ubacite u hladnu vodu.

 

Brzinsko guljenje paradajza

 

  • Svaki paradajz zarežite lagano nožem u slovo x, ubacite kratko u vruću vodu pa u posudu s ledenom vodom. Ovaj trik pomoći će vam da kožu sa  paradajza uklonite brzo i lako.

 

Niko ne zna da ove simptome izaziva paradajz: Ovi ljudi uopšte ne bi smeli da ga jedu!

foto: Shutterstock

Sekač za jaja je odličan za seckanje kuvanog krompira

 

  • Uz pomoć njega ćete savršeno iseckati kuvani krompir namenjen pripremi salate ili recimo jagode koje vam trebaju za dekoraciju kolača, prenosi Reader's Didest.

 

Mali kuhinjski trikovi: 11 namirnica koje možete da zamrznete!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...