VAŽNO JE ZNATI

Trikovi koji će vam sačuvati zdravlje: Evo kako da proverite da li su jaja sveža, ali i mnoge druge namirnice!

Da na vreme sprečite trovanja neispravnom hranom.

Fitnes & Nutricija
12:04h Autor:
Trikovi koji će vam sačuvati zdravlje: Evo kako da proverite da li su jaja sveža, ali i mnoge druge namirnice!
Foto: Shutterstock

Svaki deseti čovek na planeti nekada je patio od trovanja hranom, a obično do toga dođe zbog nepravilnog čuvanja hrane. Kako bismo to sprečili, bitno je da znate trikove uz koje ćete saznati da li je vaša hrana i dalje ispravna.

Jaja

Ona su dobra do 3 nedelje u frižideru i godinu dana u zamrzivaču, a kako biste proverili da li su dobra treba vam samo čaša vode. Ukoliko lagano potonu, onda su još uvek dobra, ali ih bacite ako plutaju.

Hrana za mozak: 6 namirnica koje vas čine zdravijima i pametnijima!

foto: Shutterstock

Mleko

Mleko u tetrapaku koje nije otvoreno može da se upotrebi i nedelju dana nakon isteka roka. Ako želite da otvorenom mleku produžite rok nemojte ga držati u vratima frižidera već unutra.

foto: Shutterstock

Namazi i sosevi

Kečap je ispravan godinu dana ukoliko je neotvoren, a samo mesec dana kada se flašica otvori. Majonez može da stoji 4 meseca neotvoren ili 3 meseca otvoren u frižideru. Soja sos možete d držite otvoren do 3 godine, a neotvoren skoro pa zauvek. Senf je istog ukusa do 2 godine ako ga niste otvorili, a otvoren je upotrebljiv samo jednu godinu.

Hrana kao lek: Kremasta krompir salata koja dovodi štitastu žlezdu i hormone u red! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Lubenica

Sa njom je lako jer ako možete lako da razdvojite "meso" od kore koje je suvo onda je bacite. Isto je i sa sluzavim mesom, dok ona koju možete da jedete treba da ima lep miris koji je svež i sladak.

foto: Profimedia

Mlevena govedina

Sveža može da vam stoji u frižideru 2 dana, a smrznuta nekoliko meseci. Uvek je bacite ako joj se promeni boja, izgleda sluzavo i loše miriše.

Ljubičasta hrana ostavlja doktore bez posla: Sprečava upalne procese, čuva srce, topi kilograme!

foto: Shutterstock

Slanina

Izdržaće do 2 nedelje u frižideru, ali je bacite ako primetite zelene tačkice po njoj, promeni strukturu i postane pihtijasta, ili kao neprijatno miriše.

foto: Shutterstock

Bademi

Mogu da traju 2 do 4 nedelje ako ih držite u dobroj posudi. Stavite posudu na neko mračno i hladno mesto, ali ako vidite neke crne tačkice po njima onda su se pokvarili.

foto: Shutterstock

Maslinovo ulje

Na polici vam može stajati godinu do dve, ali brzo se pokvari ako je na toplom i sunčanom mestu. Možete da ga držite u frižideru, ali će vam izgledati malo mutno kada ga izvadite.

Hrana koja dokazano narušava zdravlje: Ove namirnice povećavaju rizik za oboljenje od raka debelog creva!

foto: Shutterstock

Jogurt

Jedna nedelja je sasvim u redu da držite jogurt u frižideru ako nije otvoren, a 5 dana ako je otvoren. Pogledajte obavezno da se na flaši nij euhvatila neka buđ ili da jogurt nije promenio miris i teksturu.

foto: Shutterstock

Losos

Zamrznuti losos možete čuvati 2 do 3 meseca u zamrzivaču, a svež će vam trajati 2 dana. Obratite pažnju da na njemu nemate sjajnu skramu ili prejak miris, a ako se meso lagano odvaja bolje ga bacite.

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs