Svake godine domaćice se muče sa nepojedenim uskršnjim jajima, jer svi vole da se kucaju njima, ali ne i da ih pojedu.
Neretko se desi da ne znate šta ćete sa tolikim jajima posle Uskrsa, ali ukoliko se odlučite za neki od ovih recepata, imaćete ukusne poslastice za celu porodicu kojima niko neće moći da odoli.
U zavisnosti od onoga što volite, možete da napravite punjena jaja, fašire, kao i ukusne salate. Evo i predloga kako da ukrasite svoju trpezu i jela od uskršnjih jaja.
Salata od mladog krompira
Za 4 osobe: veća glavica reckave zelene salate, 200 g rukole, 250 g mladih krompira, 150 g kačkavalja, 5-6 tvrdo kuvanih jaja, 3 kašike maslinovog ulja, kriška od oko 150 g bakinog hleba, 3 kašike suncokretovog ulja, kašika sirćeta, 2 grančice ruzmarina, 2 kašike paprike u prahu i so.
Mladi krompir
Jaja oljuštite pod mlazom hladne vode, posolite i obilato uvaljajte u papriku. Krišku hleba iseckajte na kockice i pržite ih na vrelom ulju da sa svih strana dobiju zlatno-žutu boju. Zelenu salatu i rukolu dobro operite, listove salate iscepkajte prstima i sipajte u veću posudu za salatu. Dodajte mladi krompir, kockice hleba i kačkavalja, kao i jaja isečena na kockice. Posolite, prelijte mešavinom ulja i sirćeta i služite.
Mimoza salata
Potrebno: 150 g šunke, 150 g kačkavalja, 3 jajeta barena, 1 kisela pavlaka, 2 veća barena krompira, 150 g majoneza.
Krompir obarite u ljuci, oljuštite i onda izrendajte. Posolite i pobiberite. Ređajte po red rendane šunke, rendanog krompira, kačkavalja i jaja. A između, svaki sloj premažite mešavinom majoneza i pavlake. Ukrasite rendanim jajima.
Punjena jaja
Preostala jaja možete i napuniti i to tako što ćete žumance pomešati s nekim od sledećih sastojaka.
Kombinacija 1: malo majoneza, senfa i seckane šunke
Kombinacija 2
Kombinacija 3: sitno seckani kiseli krastavčići, čajna kobasica, pomešano s krem sirom i peršunom.
Kako god rešte da napunite jaja, svoje najmlađe ukućane možete obradovati posebnom i jednostavnom dekoracijom, jer je Uskrs praznik posebno posvećen deci.
Pileći faširi sa jajima
Sastojci
Za paniranje: 3jajeta, 150 gbrašna, 200 gprezli, 400 mlulja za prženjeSameljite pileće belo meso na mašini za mlevenje mesa. Hlebu isecite korice, pa ga natopiti u vodi i dobro ga ocedite i rastresite. Crni luk isecite što sitnije možete, i propasirajte beli luk. U jednu veću činiju stavite mleveno meso, isceđen i rastrešen hleb, crni luk, beli luk, jaje, i sve začine koje koristite. Sve to dobro rukom sjedinite da dobijete kompaktnu smesu.
Meso podelite da imate dovoljno za 8 loptica, svaku lopticu rastanjite na dlanu pa stavite skuvano jaje, koja ste prethodno malo osušili kuhinjskim papirom, da vam se meso lakše zalepi za jaje, i oblikujte u fine lopte. Gotove lopte uvaljajte prvo u brašno, pa u razmućena jaja i na kraju u prezle. Pržite ih u dobro zagrejanom ulju, ali da nije vrelo, da vam ne izgore, dok vam fino ne porumene sa svih strana. Povremeno ih okrećite da vam se isprže isto sa svih strana. Poslužite ih tople sa šopskom salatom ili uz pire krompir.
Pikantna jaja
Potrebno je: 6-8 jaja, 250 g feta sira, 1 kašika aleve paprike, 1 kašičica ljute paprike - može i manje, 1 dcl kisele pavlake, rukola
Priprema: Jaja isecite na pola vodeći pri tom računa da se belanca ne iskidaju i da posle imate lepe "ladjice". Viljuškom usitnite feta sir, dodajte žumanca koja ste takođe usitnili, papriku i kiselu pavlaku. Ova smesa treba da je kremasta. Punite smesom jaja koristeći malu kašičicu. Ukrasite rukolom.