Odlični recepti

Šta sa uskršnjim jajima posle praznika: 9 ukusnih i jednostavnih specijaliteta

Ukoliko ne znate šta ćete sa preostalim kuvanim jajima nakon Uskrsa, spremite jednu od ovih poslastica kojima niko neće moći da odoli
Recepti
23:02h Autor:
Šta sa uskršnjim jajima posle praznika: 9 ukusnih i jednostavnih specijaliteta
Foto: Shutterstok

Svake godine domaćice se muče sa nepojedenim uskršnjim jajima, jer svi vole da se kucaju njima, ali ne i da ih pojedu.

Neretko se desi da ne znate šta ćete sa tolikim jajima posle Uskrsa, ali ukoliko se odlučite za neki od ovih recepata, imaćete ukusne poslastice za celu porodicu kojima niko neće moći da odoli.

U zavisnosti od onoga što volite, možete da napravite punjena jaja, fašire, kao i ukusne salate. Evo i predloga kako da ukrasite svoju trpezu i jela od uskršnjih jaja.

Salata od mladog krompira

Za 4 osobe: veća glavica reckave zelene salate, 200 g rukole, 250 g mladih krompira, 150 g kačkavalja, 5-6 tvrdo kuvanih jaja, 3 kašike maslinovog ulja, kriška od oko 150 g bakinog hleba, 3 kašike suncokretovog ulja, kašika sirćeta, 2 grančice ruzmarina, 2 kašike paprike u prahu i so.

Mladi krompir

operite pod mlazom hladne vode trljajući ga oštrim sunđerom kako biste mu skinuli tanku opnu. One nešto veće komade mladih krompirića prepolovite i kuvajte 15 minuta u ključaloj slanoj vodi. Ocedite, prebacite u veći teflonski tiganj i nekoliko minuta pržite na kašiki vrelog maslinovog ulja. Pospite seckanim iglicama ruzmarina, promešajte i skinite sa ringle.

Jaja oljuštite pod mlazom hladne vode, posolite i obilato uvaljajte u papriku. Krišku hleba iseckajte na kockice i pržite ih na vrelom ulju da sa svih strana dobiju zlatno-žutu boju. Zelenu salatu i rukolu dobro operite, listove salate iscepkajte prstima i sipajte u veću posudu za salatu. Dodajte mladi krompir, kockice hleba i kačkavalja, kao i jaja isečena na kockice. Posolite, prelijte mešavinom ulja i sirćeta i služite.

Mimoza salata

Potrebno: 150 g šunke, 150 g kačkavalja, 3 jajeta barena, 1 kisela pavlaka, 2 veća barena krompira, 150 g majoneza.

Krompir obarite u ljuci, oljuštite i onda izrendajte. Posolite i pobiberite. Ređajte po red rendane šunke, rendanog krompira, kačkavalja i jaja. A između, svaki sloj premažite mešavinom majoneza i pavlake. Ukrasite rendanim jajima.

Punjena jaja

Preostala jaja možete i napuniti i to tako što ćete žumance pomešati s nekim od sledećih sastojaka.

Kombinacija 1: malo majoneza, senfa i seckane šunke

Kombinacija 2

: malo pavlake ili sremskog sira, sitno seckane masline

Kombinacija 3: sitno seckani kiseli krastavčići, čajna kobasica, pomešano s krem sirom i peršunom.

Kako god rešte da napunite jaja, svoje najmlađe ukućane možete obradovati posebnom i jednostavnom dekoracijom, jer je Uskrs praznik posebno posvećen deci.

Pileći faširi sa jajima

Sastojci

: 8skuvanih jaja, 600 gpilećeg belog mesa (možete da koristite i teleće), 1jaje, 1/2 kašičicemlevene paprike, 3parčeta bajatog hleba, 1 manja glavicasitno seckanog crnog luka, 4 čenabelog luka, po ukusuzačini (biber, vegeta, na vrh noža ljuta mlevena paprika)

Za paniranje: 3jajeta, 150 gbrašna, 200 gprezli, 400 mlulja za prženjeSameljite pileće belo meso na mašini za mlevenje mesa. Hlebu isecite korice, pa ga natopiti u vodi i dobro ga ocedite i rastresite. Crni luk isecite što sitnije možete, i propasirajte beli luk. U jednu veću činiju stavite mleveno meso, isceđen i rastrešen hleb, crni luk, beli luk, jaje, i sve začine koje koristite. Sve to dobro rukom sjedinite da dobijete kompaktnu smesu.

Meso podelite da imate dovoljno za 8 loptica, svaku lopticu rastanjite na dlanu pa stavite skuvano jaje, koja ste prethodno malo osušili kuhinjskim papirom, da vam se meso lakše zalepi za jaje, i oblikujte u fine lopte. Gotove lopte uvaljajte prvo u brašno, pa u razmućena jaja i na kraju u prezle. Pržite ih u dobro zagrejanom ulju, ali da nije vrelo, da vam ne izgore, dok vam fino ne porumene sa svih strana. Povremeno ih okrećite da vam se isprže isto sa svih strana. Poslužite ih tople sa šopskom salatom ili uz pire krompir.

Pikantna jaja

Potrebno je: 6-8 jaja, 250 g feta sira, 1 kašika aleve paprike, 1 kašičica ljute paprike - može i manje, 1 dcl kisele pavlake, rukola

Priprema: Jaja isecite na pola vodeći pri tom računa da se belanca ne iskidaju i da posle imate lepe "ladjice". Viljuškom usitnite feta sir, dodajte žumanca koja ste takođe usitnili, papriku i kiselu pavlaku. Ova smesa treba da je kremasta. Punite smesom jaja koristeći malu kašičicu. Ukrasite rukolom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs