Budite sebi na prvom mestu

5 stavova kojima cenite sebe u vezi: Ovo mi ne odgovara, nije problem u meni

Ako ste u vezi sa partnerom koji vas uverava da vas mnogo voli, ali da on jednostavno nije tip za obaveze, kojem je flert sa svima i svugde sastavni deo života, a vas čini nesigurnima - prestanite da tražite krivicu u sebi
Ljubav i zavođenje
07:40h Autor:
5 stavova kojima cenite sebe u vezi: Ovo mi ne odgovara, nije problem u meni
Foto: Shutterstok

Ko ne poštuje samog sebe, neće ga poštovati ni drugi - ove fraze služe kao zaštita od manipulatora i toga da se kasnije pitate: "Kako sam završila u ovakvom odnosu?"

1. Ovo mi ne odgovara

Često se govori kako su kompromisi pozitivna stvar, ali to važi samo ako se ne tiče vašeg zdravlja, sistema vrednosti ili pak onog zbog čega se osećate neprijatno. Poenta kompromisa nije trpljenje, već ustupci oko nečeg što nam nije naročito važno, a drugu stanu će učiniti srećnom. Strah da ćete tom izjavom da izgubite partnera unapred govori o tome kakvu vezu imate, pa je bolje da je prekinete. Sem toga, partner kojem je stalo do vas će sam želeti da zna šta vam ne odgovara.

2. U redu je da se ovako osećam

Bilo da plačete nakon propalog odnosa u kojem ste bili ljubavnik ili ljubavnica, tugujete jer vas je ostavio neko za koga su svi oko vas smatrali da vam ne odgovara ili ste naprosto depresivni jer se vaš bivši supružnik ponovno oženio - shvatite da je u redu da se tako osećate. Osećanja nisu stvar razuma i na njih se ne utiče svesno, pa najbolje što možete da uradite je da ih priznate. Takođe, ta misao treba da vam bude vodilja i u vezama - kako god da se osećate, to je opravdano jer je nečim uzrokovano.

Kako da saznate da li je on pravi muškarac za vas pročitajte OVDE.

3. Ne razgovaraj sa mnom tako

Kod većine ljudi važi jedinstvena psihologija - a to je da će se ponašati onako kako im druga strana dopusti i na to ih navikne, naročito kod dužih veza gde partner počne da uzima stvari "zdravo za gotovo". Govor mržnje, vređanje, omalovažavanje, ismevanje i ponavljanje vaših reči su nešto što nikad ne biste smeli da dopustite. Ako dođe do toga, ne nadajte se da će proći samo od sebe, već jasno i glasno recite da to nećete da tolerišete. A ako se ponovi, razmislite da li želite takav odnos.

4. Nije problem u meni

Ako ste u vezi sa partnerom koji vas uverava da vas mnogo voli, ali da on jednostavno nije tip za obaveze, kojem je flert sa svima i svugde sastavni deo života, a vas čini nesigurnima - prestanite da tražite krivicu u sebi. Ništa što biste vi mogli da uradite ne može da promeni čoveka, a da i to toga dođe - rešenje je kratkotrajno i najčešće odglumljeno. Ako želite od nekoga nešto što on ne može da vam da, jedino rešenje je da to potražite negde drugde.

Zbog čega treba da zgrabite i ne puštate svog muškarca saznajte OVDE.

5. Želim da razgovaramo

Ako izbegavate direktno da kažete šta vas muči ili vas pak druga strana "tretira" ćutanjem i durenjem, u ravnopravnom i dobrom ljubavnom odnosu imate pravo da zahtevate razgovor. U suprotnom se problem samo odlaže i produbljuje dok situacija ne dovede u otvoreni sukob. U zreloj komunikaciji svako ima pravo da izrazi ono što oseća bez potrebe za vređanjem druge strane, a to je osnova odnosa koji ima budućnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs