Morate da probate čuvenu pitu koja dolazi iz obližnje Bugarske po imenu "patatnik". To je pita od narendanog krompira sa sirom i lukom koja se pravi za čas, a ukus se potpuno razlikuje od naših pita.
Sastojci:
- 700 g krompira
- 1 glavica luka
- 200 g feta sira
- 4 jaja srednje veličine
- 2 češnja belog luka
- 1 vezica peršuna
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašika ulja
Priprema:
Krompir narendajte i posolite pa ostavite 5-7 minuta da odstoji. Prebacite ga u čistu krpu ili gazu pa iscedite što više tečnosti možete iz krompira. Narendajte ili sitno naseckajte luk i dodajte ga u činiju krompirom. Dodajte i tri umućena jaja, jedno sačuvajte za kasnije.
U činiju sa krompirom dodajte naseckani beli luk, biber, izmrvljeni sir i naseckani peršun. Dobro promešajte.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Posudu za pečenje nauljite pa dodajte smesu od krompira. Smesa bi trebalo da bude debljine 2-3 cm. Patatnik pecite 35 minuta.
Umutite preostalo jaje. Izvadite patatnik iz rerne pa ga premažite jajetom i pecite još oko 20 minuta dok jepo ne porumeni.
Prijatno!