probajte

NAJLEPŠA BUGARSKA PITA KOJA SE PRAVI OD KROMPIRA, LUKA I SIRA: Ne liči ni na jednu koju ste probali, ukus se pamti dugo

Patatnik je preukusna bugarska pita od narendanog krompira i izmrvljenog feta sira sa belim i crnim lukom.

Hrana & vino
Autor:
NAJLEPŠA BUGARSKA PITA KOJA SE PRAVI OD KROMPIRA, LUKA I SIRA: Ne liči ni na jednu koju ste probali, ukus se pamti dugo
Patatnik, Foto: Shutterstock

Morate da probate čuvenu pitu koja dolazi iz obližnje Bugarske po imenu "patatnik". To je pita od narendanog krompira sa sirom i lukom koja se pravi za čas, a ukus se potpuno razlikuje od naših pita.

Sastojci:

  • 700 g krompira
  • 1 glavica luka
  • 200 g feta sira
  • 4 jaja srednje veličine
  • 2 češnja belog luka
  • 1 vezica peršuna
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašika ulja

Priprema:

Krompir narendajte i posolite pa ostavite 5-7 minuta da odstoji. Prebacite ga u čistu krpu ili gazu pa iscedite što više tečnosti možete iz krompira. Narendajte ili sitno naseckajte luk i dodajte ga u činiju krompirom. Dodajte i tri umućena jaja, jedno sačuvajte za kasnije.

U činiju sa krompirom dodajte naseckani beli luk, biber, izmrvljeni sir i naseckani peršun. Dobro promešajte.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Posudu za pečenje nauljite pa dodajte smesu od krompira. Smesa bi trebalo da bude debljine 2-3 cm. Patatnik pecite 35 minuta.

Umutite preostalo jaje. Izvadite patatnik iz rerne pa ga premažite jajetom i pecite još oko 20 minuta dok jepo ne porumeni.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs