Sve što treba da znate

Detaljan vodič za letovanje u Bugarskoj: Cene, smeštaj, mesta, najlepše plaže! (FOTO)

Bugarska je u poslednje vreme postala popularna i kod turista iz ostalih zemalja u okruženju, ali i iz cele Evrope, jer važi za najjeftiniju destinaciju u regionu

Destinacije
Autor:
Detaljan vodič za letovanje u Bugarskoj: Cene, smeštaj, mesta, najlepše plaže! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Bugarska je odavno popularno letovalište kod naših turista, što zbog blizine, što zbog jeftinih aranžmana. Bilo da se odlučite da uplatite gotovo putovanje u turističkoj agenciji ili da krenete na put u sopstvenom planu donosimo vam neke savete koji će vam sigurno biti od pomoći.

Bugarska je u poslednje vreme postala popularna i kod turista iz ostalih zemalja u okruženju, ali i iz cele Evrope, jer važi za najjeftiniju destinaciju u regionu.

Ukoliko ste se već odlučili za letovanje u komšijskoj zemlji ili još razmišljate gde ćete, ovaj tekst će vam koristiti.

Valuta koja se koristi u Bugarskoj je lev i iznosi oko 60 dinara. A kada pređete granicu obavezno pomerite časovnik jedan sat u napred, s obzirom da Bugarska spada u drugu vremensku zonu.

Prevoz

S obzirom na blizinu Bugarske sve više naših turista se odlučuje da na put krene sopstvenim prevozom. Ukoliko je to i slučaj sa vama, dobro je da znate da vam zelena karta nije potrebna, a poželjno je da imate međunarodnu polisu za osiguranje. Na granici su vam potrebni pasoš i saobraćajna dozvola, a pri ulasku u zemlju morate da kupite vinjetu (na samoj granici ili na benzinskim pumpama nakon nje). Vinjeta za sedam dana košta 8 evra, a za mesec dana 15 evra. Leti je pogotovo bitno da vodite računa o saobraćajnim pravilima, jer su kontrole pojačane.

Smeštaj

Smeštaj u Bugarskoj je najskuplji u jeku sezone, dakle u julu i avgustu. Ukoliko se ipak odlučite da letujete van sezone, možete da uštedite od 50 - 100 evra. Pre nego što krenete na put bitno je da imate već rezervisan smeštaj, jer ćete tamo jako teško pronaći apartman na licu mesta s obzirom na to da je uglavnom sve unapred popunjeno.

Ukoliko već imate uplaćen aranžman sa prevozom o ovim stvarima ne treba da brinete.

Cene

I u jeku sezone hrana u Bugarskoj je jeftinija nego u Srbiji, bilo da se odlučite za restorane ili kupujete u prodavnici. Hleb, flaširana voda, kilogram paradajza ili krompira je oko 50 centi, dok su litar mleka ili 10 jaja oko 1 evro. Cigarete su ipak nešto skuplje nego u Srbiji.

Popularna letovališta

1. Sunčev breg

Isplanirajte odmor: Pet destinacija u Grčkoj za svačiji džep! (FOTO)

Sunčev breg je najpopularnija destinacija u Bugarskoj, pogotovo za mlade. Ovo je takođe najtopljije mesto na Crnom moru. Plaže su poznate po celodnevnom provodu i žurkama. Ovaj biser bugarskog primorja karakteriše mirno more i prozirno čista voda.

2. Nesebar

Neverovatna čuda prirode: Top 5 najlepših plaža na svetu! (FOTO, VIDEO)

A post shared by Dimitar Hristov (@dimitar_hr) on

Nesebar je luka i poznato porodično letovalište. Proglašen je za Grad muzeja, a posebna atrakcija su pozorište i bioskop na otvorenom. U njemu možete pronaći i veliki broj prodavnica, poštu i banku, ali i restorane po svačijem ukusu. Popularan je i među mladima, zbog noćnog provoda. Zbog izgleda Nesebar često upoređuju sa Svetim Stefanom. Poluostrvo se sastoji od starog i novog Nesebara, koje povezuje prevlaka duga 300 metara. Ono što ga čini popularnom turističkom atrakcijom jesu dobra atmosfera, lepe plaže, kamene ulice, drvene kuće i taverne.

3. Zlatni Pjasci

Detaljan vodič za putovanje u Crnu Goru: Najjeftiniji i najkraći put, ovo možete da ponesete!

Zlatni Pjasci su najskuplje, a samim tim i najluksuznije letovalište na bugarskom primorju. Ovo mesto je ime dobilo po specifičnoj boji peska koji spada u najčistiti u Crnom moru. Na plaži ima mnoštvo barova i restorana, a možete uživati i u mnogobrojnim aktivnostima poput ronjenja ili paraglajdinga.

4. Varna

4 najlepše, a tako jeftine destinacije: Pravi tropski raj za svačiji džep! (FOTO)

Varna je drugi grad po veličini u Bugarskoj i ukoliko se rešite da letujete ovde proći ćete najjeftinije. Poznata je i omiljena među kupoholičarima, zbog tržnog centra i raznih pijaca i bazara.

5. Sozopol

Sozopol je jedan od najstarijih gradova u Bugarskoj, obiluje kulturnom baštinom. U blizini se nalazi i prirodni park „Ropotamo“, što posebno privlači ljubitelje prirode, jer ovaj park obiluje netaknutom prirodom, cvrkutom ptica i živopisnim pejzažima. Na plaži možete uživati u mnogobrojnim vodenim sportovima.

6. Albena

Detaljan vodič za putovanje u Crnu Goru: Najjeftiniji i najkraći put, ovo možete da ponesete!

Albena je mesto poznato po luksuznim hotelima i nije naročito popularno među Srbima. Spada u jedan od najmodernijih gradova za odmor duž bugarske obale, a posebnu draž mu daje i blizina šume Baltata, u sastavu koje je proglašeno zaštićeno područje.

7. Kiten

Najlepše plaže na Balkanu: Raj za oči, odmor za dušu! (FOTO)

Kiten je jedan od najmanjih turističkih mesta u regiji. Proglašen je nacionalnim odmaralištem i veoma je popularan među Srbima. Njegov sitni pesak, topli letnji dani i mirno more pružaju savršenu priliku za beg od gradske vreve. Takođe, savršeno je mesto i za ljubitelje vodenih sportova: jedrenje, podvodni ribolov, ronjenje, a na njegovim plažama postoje objekti za mali fudbal, odbojku i košarku.

8. Burgas

Najlepše plaže u Istri: 15 potpuno nestvarnih mesta! (FOTO)

A post shared by sarvi (@rainymoon3000) on

Burgas se nalazi na samom centru rivijere i ima najbolji položaj ukoliko želite da obiđete i druga mesta.

9. Pomorje

Zašto bar jednom treba da letujete na Ohridu: Tako blizu i jeftino, lepota koja se pamti do kraja života! (FOTO)

Pomorje je malo poluostrvo koje turisti obožavaju. Smešten je na uskom i stenovitom poluostrvu Crnog mora, pa mu je s jedne strane granica more, a sa druge jezero Pomorje. Pomorje je poznato turističko letovalište, koje rado posećuju i Srbi. Turiste privlače niz plaža, i prijatna kontinentalna klima izmenjena uticajem mora.

Najlepše plaže

1. Kavatsite

10 najpoželjnijih peščanih plaža na svetu: Ovde se nalazi raj na Zemlji! (FOTO)

Ova plaža se nalazi u blizini Sozopola i jedna je od najlepših na bugarskom primorju. Ležaljke i suncobrani se naplaćuju, kao i parking na nekim mestima. Plaža je peščana, a more je plitko.

2. Irakli

A post shared by Anna Krasteva (@annakrasteva_) on

Do ove plaže se najbolje stiže autom, jer se nalazi malo dalje od grada Obzor. Plaža je podeljena na slobodnu i privatnu zonu, a uglavnom nema velike gužve na njoj, posebno van sezone. Ukoliko se odlučite da je posetite najbolje je da ponesete svoju hranu jer tamo nema mnogo izbora.

3. Butamjata

Najlepše plaže u Crnoj Gori: 10 mesta za svačiji ukus i džep! (FOTO)

Ovo je jedna od malo skupljih plaža, komplet ležalji suncobran su oko 15 leva, a i hrana na plaži je skuplja nego u drugim letovalištima. Karakteriše je beli pesak, čisto more i netaknuta priroda. Nalazi se u mestu Sinemorec.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs