Priroda od koje zastaje dah

Zašto bar jednom treba da letujete na Ohridu: Tako blizu i jeftino, lepota koja se pamti do kraja života! (FOTO)

Nekoliko zanimljivosti koje bi trebalo da znate i mesta koje bi bilo lepo videti ako planirate put na makedonsko more

Destinacije
16:07h Autor:
Foto: Shutterstock

Ohrid je jedan od najpoznatijih gradova u Makedoniji, koji važi za more ove zemlje i kolevku pravoslavne duhovnosti na balkanskom poluostrvu. Ime je dobio po svojoj lokaciji - smešten je na krečnjačkom hridu iznad jezera, pa su ga tako i nazvali "o hrid", "vo hrid", što znači "na hridu".

 

Zbog bogate kulturne ponude, mnoštva znamenitosti, autentičnog izgleda, stare slovenske arhitekture i ogromnog jezera, ali i niskih cena u odnosu na druga poznata letovališta, mnogima je baš Ohrid zanimljiva destinacija za letovanje.

 

Srbi sve češće letuju ovde: Mesto gde duša i telo nalaze mir! (FOTO)

 

A post shared by Janet Newenham (@janetnewenham) on

Ako se i vi odlučite da posetite Ohrid, evo nekoliko zanimljivosti koje bi trebalo da znate i mesta koje bi bilo lepo videti...

 

Duhovnost

 

Kažu da Ohrid ima crkava koliko dana u godini! Čuven je po svetiteljima Klimentu i Naumu. Jedno od mesta koje ne smete da propustite na Ohridu jeste čuveni manastir Svetog Klimenta Ohridskog, zaštitnika Ohrida, koji datira još iz 13. veka. Danas, ovaj manastir je zapravo crkva Bogorodice Perivlepte.

 

A post shared by Marina (@marinaagodinez) on

Na Ohridu se nalazi i najstariji slovenski manastir, manastir Svetog Pantelejmona, u kojem se nalazi više od 800 ikona izrađenih u vizantijskom stilu, a potiču iz perioda od 12. do kraja 14. veka. Ova zbirka ikona sa Ohrida smatra se drugom najvažnijom na svetu, odmah posle zbirke u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi, i nalazi se pod zaštitom Uneska.

 

Srpski gradić sa najviše jezera: Ovde ćete se provesti lepše nego u Veneciji! (FOTO)

 

A post shared by Mihaela Peycheva (@human_and_pug) on

Stari slovenski stil

 

Kaldrma i prelepe, blistavo bele kuće i niske zgrade okićene šarenim cvećem prizor su u kojem možete da uživate svakog dana dok ste na Ohridu, gde god se zaputili. Usput bi bilo lepo da posetite i Samuilovu tvrđavu, koja je izgrađena još u 10. veku, kao i Antičko pozorište. Uživaćete i u šetnji centrom starog grada, a naročito kada znate da je ogromno stablo javora na gradskom trgu staro čak 900 godina!

 

A post shared by _Gordana_stoj. (@gordanastoj) on

Od znamenitosti Ohrida izdvajaju se još i crkva Svete Sofije, Nacionalni muzej, crkva Svetog Nauma i po mnogima najlepša crkva Sveti Jovan Kaneo.

 

Okružena sa 5 mora, u njoj ljudi žive dugo i bez bolesti: Ovo je najzdravija zemlja na svetu!

 

A post shared by • emilia valli • (@emiliavalli1) on

Za ljubitelje sunčanja, kupanja i drugih morskih aktivnosti, tu je, naravno, očaravajuće Ohridsko jezero, poznatije i kao makedonsko more. Spada među najstarija, najveća i najdublja jezera na svetu - verovali ili ne, njegova kristalno čista voda na nekim mestima duboka je neverovatnih 228,7 metara!

 

Prespavati ovde znači uspeti u životu: Ovo mesto je sinonim za mir, spokoj i udobnost (FOTO)

 

A post shared by Emilija Andreevska (@emajlija) on

Oni koji su imali to zadovoljstvo da se okupaju u Ohridskom jezeru, kažu da je voda toliko čista i providna da se golim okom vidi čak 22 metra dubine!

 

Okružuju ga predivne peščane i šljunkovite plaže, temperature su prijatne - od 26 do 30 stepeni, dok je temperatura vode oko 22-23 stepena.

 

(Stil.kurir.rs)

 

A post shared by Taya Taychica (@taychicataya) on

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...