Sastojci:
Priprema:
- Kvasac rastopiti sa malo vode.
- U vanglu stavite prosejano brašno, so, vodu i rastopljen kvasac.
- Promešajte varjačom koliko da se sve sjedini.
- Pokrite plasičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 12 sati.
- Premesite testo varjačom, u par pokreta, bez velikog mešenja.
- Malo pospite brašnom, kako bi se varjačom odlepilo testo od zidova suda.
- Pokrite plasičnom folijom, ostavite još 8 sati na sobnoj temperaturi.
- Ponovo premesite testo.
Proteinski hleb iz snova: Kada ga jednom probate, uvek ćete mu se vraćati! (RECEPT)
- Drugu vanglu pospite brašnom, pa prebacite testo u nju.
- I odozgo malo pospite brašnom, pa ponovo pokrite i ostavite još dva sata na sobnoj temperaturi.
- Rernu ugrejati na maksimum, zajedno sa blago nauljenom keramičkom ili drugom vatrostalnom posudom za pečenje koja ima poklopac.
- Kad su vrele i rerna i posuda, malo pospite brašnom dno posude pa prebacite testo u nju pazeći da se testo ne ispumpa. Idealno bi bilo da se samo lagano prevrne vangla, i testo sklizne u pekač. Ako se malo lepi, pomoćiće nam brašnjava varjača, kojom ćemo ovlaš odvajati testo od ivice vangle, nikako da ga bušimo po sredini.
- Nakon prebacivanja u pekač posuti gornju površinu testa još malo brašnom.
- Pecite poklopljeno oko pola sata, pa otklopljeno još petnaestak minuta, na jačoj temperaturi od recimo 200-220°C.
- Pečen hleb stavite na rešetku da se ohladi.
Napomena:
Ako testo umesite uveče, prvi put premesite ujutru, drugi put popodne kad dođete sa posla, imaćete fore da ga ostavite još 2 sata za treće kvasanje i završite ga za večeru.