Krem supa od krompira
Sastojci:
- 350 grama krompira
- 1l vode
- 2 dl pavlake
- 1/2 dl mleka
- 3 kaššike narendanog sira
- 50 grama maslaca
- žumanca
- so
- biber
- 60 grama dimljene slanine
- bosiljak
- karamelizovani luk
- 30 rgama maslaca
- 2 crvena luka
- 2 kašike vinskog sirćeta,
- kašičica mediteranskog začina
- mesni temeljac
Priprema:
- Prepržite luk s sirćetom i kuvajte dok ne ispari. Smanjite vatru, dodajte maslac i prelite s malo temeljca.
- Dinstajte dok se ne zgusne pa ga začinite.
- Krompire kuvajte dok ne omekšaju.
- Ocedite vodu i stavite je sa strane, a krompir ispasirajte i vratite u lonac.
- Dodajte maslac umućen sa žumancetom, nalijte pavlakom pomešano s mlekom i vodu u kojoj se krompir kuvao.
- Ostavite supu na vatri da se dobro zagreje i dodajte bosiljak.
- Poslužite s prženom slaninom i karamelizovanim lukom.
Bigos s kobasicama i kupusom
Sastojci:
- 1 kilogram svinjetine
- 3 domaće dimljene kobasice
- 200 g suvog mesa
- 150 g slanine
- kg kiselog kupusa manja glavica kupusa
- 250 g šampinjona
- 6 suvih šljiva
- 2 glavice luka
- 2 čena belog luka
- pasiran paradajz
- ruzmarin
- peršun
- kim u prahu
- so, biber i ulje
Nemate energije i stalno ste umorni: Bogato varivo od sočiva vraća snagu! (RECEPT)
Priprema:
- Meso iseckajte na kocke, posolite, pobiberite, dodajte peršun, ruzmarin i kim te ga ostavite da odstoji sat vremena.
- Isecite sveži kupus na trake, a narezani kiseli kupus isperite u hladnoj vodi i ocedite.
- Iseckajte kobasice, a suvo meso i slaninu na manje komade.
- U veliki lonac na ulju dinstajte seckani luk i zgnječeni beli luk.
- Dodajte sveži kupus i iseckane šampinjone, pa kad malo sve omekša, posložite slaninu, dimljeno meso i kobasice.
- Stavite jedan deo kiselog kupusa, suve šljive i koncentrat paradajza, te ubacite marinirano meso i ostatak kiselog kupusa.
- Zalijte vodom i pustite neka krčka na laganoj vatri najmanje dva sata, može i duže.
- Po potrebi zalivajte vodom ili temeljcem.
Pikantni juneći gulaš
Sastojci:
- 500 grama junetine od buta
- 2 luka 150 grama šargarepe
- 20 ml ulja
- 250 grama seckanog paradajza
- kašičica ljute paprike
- 1/2 kašike ajvara
- čen belog luka
- 1/2 čili papričice
- kašika koncentrata paradajza
- 1/2 kašike skrobnog brašna
- kašika peršuna
- so i biber
Gulaš iz rerne: Uživajte u jedinstvenom ukusu! (RECEPT)
Priprema:
- Na ulju popržite junetinu iseckanu na kockice.
- Dodajte seckani luk i seckanu šargarepu.
- Dinstajte 5 minuta, sklonite s vatre i umešajte koncentrat paradajza, mlevenu papriku i beli luk.
- Vratite na vatru, dodajte seckanu čili papričicu i paradajz, posolite i pobiberite.
- Dodajte 8 dl vode i kuvajte poklopljeno oko 50 minuta, dok meso ne omekša.
- Skrobno brašno razmutite u malo vode i sipajte u supu.
- Kratko provuhajte, dodajte ajvar i pospite peršunom.
Gulaš s pivom
Sastojci:
- 600 grama junetine
- glavica luka
- par suvih kobasica
- suvi crveni feferoni
- paprika babura
- 2 paradajza
- peršunov list
- kašičica mlevene crvene paprike
- 2 kašike masti
- kumin
- so i biber
- seckani peršun i lovorov list
- dl svetlog piva
Fiš paprikaš: Bogati ručak koji se pamti! (RECEPT)
Priprema:
- Meso iseckajte na kocke, a kobasice na kolutove.
- U većoj posudi zagrejte mast, pa propržite naseckani luk.
- Kad omekša i postane staklast, dodajte meso i kolutiće kobasica.
- Kratko pržite dok meso ne posivi, a kobasice se zapeku, pa dodajte papriku iseckanu na rezance.
- Pospite mlevenom paprikom, ubacite lovorov list, posolite i zalijte vodom.
- Kuvajte na laganoj vatri poklopljeno dok meso ne omekša, pa dodajte seckan paradajz.
- Kuvajte dok svi sastojci ne omekšaju.
- Dodajte mleveni kumin, pobiberite i zalijte pivom.
- Pustite neka još jednom provri i kratko kuvajte dok alkohol ne ispari. Pre posluživanja ubacite suvi feferon i posipajte seckanim peršunom. Poslužite uz široke rezance.
Ćufte od mlevene junetine
Sastojci:
400 g mlevene junetine
150 g luka
1 jaje
150 g pšeničnog brašna
100 g hleba
1 dl mleka
100 grama pasiranog paradajza
2 lovorova lista
3 čena belog luka
ulje i so
sveže mleveni biber i list bosiljka
Grčke ćufte s janijom: Najbolje jelo s mlevenim mesom koje ćete ikad probati! (RECEPT)
Priprema:
- Mleveno meso, naseckan luk, jaje, hleb (natopljen u mleku pa oceđen), biber i so dobro izmešajte.
- Od dobijene mase pravite krugove podednake veličine.
- Uvaljajte ih u brašno i propržite sa svih strana u vrućem ulju.
- U posudu naspite malo ulja od prženja, stavite popržene krugove, pire od paradajza, lovorov list, naseckan čen belog luka, bosiljak, zalijte vodom da pokrije ćufte i pustite da se kuva na laganoj vatri 15 do 20 minuta.
- Poslužite uz pire krompir.
Ručak na kašiku koji će vas zagrejati i dati snagu: Napravite varivo sa piletinom! (RECEPT)