Ivanjički krompir je jedan od najkvalitetnijih u Srbiji, pa zato ne čudi što su i specijaliteti od njega čuveni, a recepti za jednostavna jela se prenose sa kolena na koleno.
U ove hladne, zimske dane, jedan od najomiljenijih recepata je seoski hleb sa krompirom.
A evo i recepta:
Sastojci:
1/2 kg belog krompira 40 grama kvasca 2,5 kafene kašičice soli 250-300 ml tople vode oko 1/2 kg brašna
Način pripreme:
Krompir skuvati, oljuštiti i propasirati. Dodati uskisao kvasac u šolji mlake vode i zamesiti testo dodajući brašno i so.
Kada se testo ne lepi za varjaču, ostaviti ga da naraste. Zatim ga premesiti, staviti u podmazan pleh i ispeći.
Odlika ovog hleba je da osim što je ukusan, i dugo ostaje svež.
Savet: pečen hleb istresti na čistu krpu, uspraviti i pustiti ga da "odahne" desetak minuta, pa tek onda seći.
Ukus koji ćete pamtiti za sva vremena: Napravite brzu makedonsku pogaču! (RECEPT, VIDEO)