Vruće, mirisne krofne uvek izmame uzdah ukućana - kad se kuhinjom raširi aroma prah-šećera na vreloj korici, nastaje istinski gastronomski praznik!
Domaće krofne na starinski način
Sastojci (za 6 osoba):
- 700 grama brašna
- 2 jaja
- 1 kvasac
- 2 kašičice šećera
- 3 dcl mleka
- 2 kašičice ulja
- malo soli
- limunova korica
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
- džem
Bakine krofne: Ukus koji vraća u detinjstvo! (RECEPT)
Priprema:
- Kvasac stavite u toplo mleko zajedno sa šećerom i malo brašna da se podigne.
- U prosejano brašno dodajte jaja, so, ulje, limunovu koricu i nadošli kvasac.
- Dobro umesite rukama (naše nane su govorile „dok se plafon ne oznoji“) da dobijte glatko mehurasto testo (po potrebi dodate još brašna).
- Kada završite mešanje, sipate na vrh testa malo brašna.
- Testo pokrijte krpom i ostavite da se odmara na toplom (testo nikako ne sme da ozebe) i bitno je da duplo naraste.
- Testo premesite, pa kada ponovo naraste razvaljajte ga na pobrašnjenu radnu površinu - otprilike prst debelo.
- Čašom vadite krofne i ostavite da se odmore (otresite sa krofni suvišno brašno) i pržite ih u zagrejanom ulju (u koje ste stavili nekoliko čačkalica) i to tako da se gornja dignuta strana stavlja prema dole.Pazite da krofne ne dobiju smeđu boju jer će tada biti tvrde.
- Vadite ih na papirne ubruse koji će pokupiti višak masnoće.
- Na kraju ih pospite šećerom u prahu (u koji ste dodali vanilu ili vanilin šecer), a po želji možete ih i puniti (najbolje domaćim džemom od kajsija).
Krofne sa rakijom i suvim grožđem
Sastojci (za 20 komada):
- 75 g suvog grožđa
- 4 kašike rakije
- 500 grama brašna
- prstohvat soli
- 1 kockica svežeg kvasca
- 75 grama šećera
- 250 ml mleka
- 75 grama putera
- 1 litar ulja
- šećer u prahu za posipanje
Portugalske krofne: Punjeno testo od kog polazi voda na usta! (RECEPT)
Priprema:
- Suvo grožđe potopite u rakiju i ostavite pola sata da omekša.
- Brašno prosejte u posudu za mešenje, pomešajte sa solju, pa u sredini napravite udubljenje u koje ulijte kvasac koji ste razmutili sa dve kašike šećera i 4 kašike mlakog mleka.
- Pokrijte posudu krpom i sačekajte tridesetak minuta dok kvasac ne zapeni.
- Za to vreme, istopite puter i ostavite ga da se prohladi.
- U posudu s brašnom i kvascem dodajte ostatak šećera i mleka, istopljeni puter i suvo grožđe, pa umesite glatko testo.
- U dubljoj šerpi zagrejte ulje.
- Proverite da li je ulje dovoljno vruće jednostavnom metodom - uronite u šerpu dršku od varjače, pa ako se oko nje stvore mehurići, možete da počnete s prženjem.
- Podignuto testo kašikom spuštajte u vruće ulje i kuglice pržite 4-5 minuta okrećući ih dok ne porumene sa svih strana.
- Pržene krofnice vadite šupljikavom kašikom na kuhinjski ubrus ili salvetu i ostavite ih da se ocede.
- Pospite ih šećerom u prahu i poslužite dok su još tople.
Ljupke krofne sa filom od marmelade
Sastojci (za 18 komada):
- 1 kockica svežeg kvasca
- 50 grama šećera
- oko 200 ml mlakog mleka
- 500 grama brašna
- 5 žumanaca
- 60 grama omekšalog putera
- prstohvat soli
- kašičica narendane korice limuna
- 1 litar ulja
- 100 grama marmelade
- 150 grama šećera u prahu
- 1-2 kašike soka od limuna
- 50 g seckane ušećerene kore od pomorandže
Martinačke punjene krofne narastu duplo: Po najstarijem vojvođanskom receptu!
Priprema:
- Razmutite u 100 ml mleka kvasac sa kašičicom šecera, pa ga sipajte u posudu s brašnom (prethodno napravite udubljenje u sredini brašna u koje ćete sipati kvasac).
- Kvasac umešajte sa malo brašna s rubova i ostavite desetak minuta u pokrivenoj posudi - dok ne zapeni.
- Dodajte žumanca, ostatak mleka i šecera, so, limunovu koricu, pa umesite glatko testo.
- Ponovo ga pokrijte i ostavite da se diže 50 minuta.
- Testo premesite, od njega oblikujte 18 kuglica pa svaku u sredini pritisnite prstom.
- Oblikovane krofne ostavite da se dižu još 20-30 minuta.
- Ispržite ih u vrelom ulju, ocedite ih na kuhinjskom ubrusu.
- Kada se prohlade napunite ih marmeladom uz pomoć poslastičarskog šprica.
- Šećer u prahu rastopite u limunovom soku i time premažite krofnice, pa ih odozgo ukrasite korom pomorandže.
Tople i mekane: Krofne sa jabukama koje greju dušu! (RECEPT)