Martinci su jedno od najstarijih sela u Vojvodini. Postojalo je još u vreme Rimljana, a u njemu je rođen i jedan od rimskih imepratora Trajan Decius.
Ovo je staro selo koje istorijski izvori pominju još u predtursko vreme, 1445. godine. Ovde je očuvana sremačka tradicija u pripremi najlepših jela, pa se tako, već nekoliko godina uazad održava "Krofnijada" sa sve većim brojem učesnika i gostiju, kada se podeli oko 2.000 krofni.
Evo i kako da napravite jednu od omiljenih poslastica ovog kraja, po starinskom receptu!
Sastojci: kvasac, 500 ml mleka, malo šećera, 1 kg brašna, 3 jaja, kora limuna, puter, ulje za prženje.
Brze krofne iz rerne: Narastu ogromne, bez prženja u dubokom ulju! (RECEPT)
Priprema: Podmesiti kvasac u mleku sa malo, šećera, soli i brašna. U kg brašna stavite 3 žumanca, supenu kašiku sećera, koru limuna i puter veličine kao orah. Zamesiti sa mlekom i izraditi testo mikserom da se odvaja od vangle. Ostavite da naraste.
Kada naraste staviti na sto i oklagijom razvući koru, pa čašom vaditi krugove i na svaku drugu stavljati pekmez i tu sa pekmezom premazati belancem po ivici pa preko nje staviti praznu pogačicu i ostaviti 15 minuta.
U vrelo ulje spuštati krofnem ali na onu stranu koja nije bila na stolu - gornju stranu. Pospite šećerom u prahu i uživajte!
Slani lisnati kolač pun jogurta: Kad probate, burek će vam biti ništa posebno! (RECEPT)