Vekovima Rusi imaju tradiciju pravljenja ovog posebnog peciva - piroški, odnosno piroga, koje se pune raznim nadevima i služe u svakoj prilici.
Ovo autentično rusko jelo je sastavni deo njihove bogate kuhinje, a Rusi piroške spremaju u svako godišnje doba.
Sastojci za kiselo testo: brašno, kvasac, voda, kašičica soli.
Sastojci za nadev: 1 kg mlevene junetine, glavica crnog luka, dve kašike putera, 3 tvrdo kuvana jaja, pola veze mirođije, so i biber po ukusu.
Priprema: Kada ste pripremili testo i ostavili ga da se podigne, pripremite nadev. Sitno isecite luk i propržite ga na maslacu, dodajte meso, dobro ga propržite pa začinite po ukusu. Ostavite meso da se ohladi. Jaja sitno iseckajte, naseckajte mirođiju i sve pomešajte sa mesom.
Uskislo testo izručite na dasku za mešenje, pospite brašnom i razvucite jufku debljine jednog prsta. Mora biti duža i šira od pleha u kome pečete piroške. Pleh podmažite puterom, stavite na njega jufku, rasporedite po njoj nadev, pa ga prekrijte krajevima jufke sa sve četri strane tako da nadev bude sasvim pokriven, a krajeve testa uštipajte prstima da se sastave. Ako želite, možete da sečete testo i savijate svaku pirošku posebno.
Pirog ostavite pola sata da nadođe, pa ga ispecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, 45 minuta. Secite na pravougaonike i služite dok je još toplo.
Piletina iz rerne: Najsočniji ručak koji će vaša porodica obožavati!(RECEPT)