Pečurke su jedna od najzahvalnijih namirnica u posnoj kuhinji: sočne su, aromatične, pružaju utisak punoće i laka su zamena za meso u mnogim jelima. Njihova struktura omogućava da se od njih sprema sve — od gustih, bogatih gulaša, preko laganih priloga, do glavnih jela koja su jednako zasitna kao klasične varijante.

Ono što posna jela od pečurki čini posebno privlačnim jeste to što se dobro kombinuju sa gotovo svim povrćem i žitaricama. Osim toga, brzo se pripremaju i ne zahtevaju komplikovane sastojke, a ipak pružaju dubok i bogat ukus.

pecurke--stockphotowhiteandbrownmushroomsincreamsauceinapan1824818948.jpg
Foto: Shutterstock

U nastavku je šest pažljivo osmišljenih recepata: za svaki po želji možete dodati više začina, bilja ili malo limuna da osvežite ukus. Svi recepti su blagi, ali veoma aromatični, tako da će prijati i onima koji ne vole preterano intenzivne začine.

1. Posni gulaš od pečurki
Sastojci:

  • 500 g šampinjona ili mešanih pečurki
  • 1 veliki crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paprika (po želji)
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 lovorov list
  • 1 kašika brašna (posno)
  • So, biber
  • Ulje
  • Peršun
  • 600–700 ml vode ili povrtnog bujona
gulas.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno seckan crni luk do staklastog. Dodajte šargarepu i papriku isečenu na trakice i kratko prodinstajte.

Ubacite isečene pečurke i dinstajte dok ne puste vodu. Dodajte beli luk, alevu papriku, paradajz pire i lovor.

Posipajte brašnom, izmešajte i malo propržite. Sipajte vodu/bujon i kuvajte 20–30 minuta dok se gulaš ne zgusne. Posolite, pobiberite i pospite svežim peršunom. Odlično ide uz pire krompir, palentu ili posnu testeninu.

2. Blagi krem sos odpečurki  (posna “pavlaka” verzija)

Sastojci:

  • 300 g šampinjona
  • 1 manji luk
  • 1 čen belog luka
  • 200 ml kokosovog ili sojinog kulinarskog vrhnja (posna pavlaka)
  • 1 kašika brašna
  • Ulje
  • So, biber
1570443_jlelel_ls.jpg
Foto: Printscreen/yt

Priprema:

Luk sitno iseckajte i izdinstajte na ulju.

Dodajte pečurke isečene na listiće i dinstajte dok ne omekšaju. Ubacite beli luk i kratko propržite. Posipajte brašnom, promešajte i nalijte posnom “pavlakom”.

Kuvajte par minuta dok se sos ne zgusne. Sos je odličan uz pirinač, kuvani krompir, testeninu ili kao prilog povrtnim medaljonima.

3. Posni rižoto sa pečurkama
Sastojci:

  • 250 g pirinča arborio
  • 250 g šampinjona
  • 1 luk
  • 2 kašike ulja
  • 800 ml povrtnog bujona
  • So, biber
  • Svež peršun

Priprema:

Na ulju propržite luk do staklastog.

Dodajte isečene pečurke i dinstajte 5 minuta. Ubacite pirinač i mešajte dok ne postane blago staklast.

Sipajte po malo bujona i mešajte dok ga pirinač ne upije. Ponavljajte postupak 15–20 minuta dok rižoto ne postane kremast.

Začinite i dodajte peršun. Blag i kremast ručak, ne zahteva dodatne priloge.

profimedia0151880340.jpg
Foto: Profimedia

4. Pečurke punjene povrćem i pirinčem (posno)
Sastojci:

  • 8–10 krupnih šampinjona
  • 1 mala tikvica
  • 1 manja šargarepa
  • 1 luk
  • 2–3 kašike kuvnog pirinča
  • So, biber
  • Ulje

Priprema:

Šampinjonima pažljivo uklonite drške.

Na ulju propržite sitno seckan luk, dodajte tikvicu, šargarepu i iseckane drške gljiva. Posolite, pobiberite, umešajte kuvani pirinač i kratko prodinstajte.

Napunite šeširiće filom i poređajte u pleh. Pecite 20 minuta na 200°C.

Odlično lagano glavno jelo ili toplo predjelo.

profimedia0397469153.jpg
Foto: Profimedia

5. Posna salata od pečurki i povrća
Sastojci:

  • 300 g svežih šampinjona, tanko isečenih
  • 1 krastavac
  • 1 paprika
  • Mladi luk
  • 2 kašike limunovog soka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • So, biber

Priprema:

Sve sastojke iseći na tanke komade.

Dodati ulje, limun i začine. Pažljivo promešati i ostaviti 10 minuta da se ukusi sjedine.

Sveža, hrskava i izuzetno laka salata koja lepo ide uz svako posno jelo.

66860.jpg
Foto: Printscreen/Youtube/ Ольга Матвей

6. Posna musaka od pečurki i krompira
Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 300 g pečurki
  • 1 luk
  • 1 kašika brašna
  • 300 ml posnog biljnog mleka
  • So, biber
  • Ulje

Priprema:

Krompir iseći na tanke kolutove.

Luk propržiti, dodati pečurke, posoliti i pobiberiti. U manjoj šolji izmešati biljno mleko sa brašnom.

U nauljenu tepsiju slagati red krompira, red pečurki, pa preliti delom mleka. Ponavljati dok ne utrošite sastojke.

Peći 45 minuta na 200°C dok krompir ne omekša. Lagano, ali zasitno glavno jelo koje lepo drži oblik i serviranje.